ΑΦΕΝΤΡΑ της Ευρώπης η Λαγκάρντ – Είπε θέλω νέα μέτρα για την Ελλάδα και αυτό έγινε!

Όλες οι αποφάσεις του σημερινού Eurogroup

ΑΦΕΝΤΡΑ της Ευρώπης η Λαγκάρντ – Είπε θέλω νέα μέτρα για την Ελλάδα και αυτό έγινε!

​Το φετινό Πάσχα θυμίζει σε πολλά το περσινό… Μνημόνια, διαπραγματεύσεις, μέτρα, θεσμοί, ψηφοφορίες και έκτακτα Εurogroup «στοιχειώνουν» τις Άγιες μέρες και «φουντώνουν» τα σενάρια περί ανασχηματισμών και πρόωρων εκλογών. Μπορεί στην ελληνική πολιτική σκηνή να μην υπάρχει ο Γιάνης Βαρουφάκης και η «δημιουργική ασάφεια» του, ωστόσο πολλοί από τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές είναι ίδιοι! Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συζητούν ξανά για μεταρρυθμίσεις, χρέος και νέα πακέτα με έκτακτα μέτρα (ούτε λόγος για ανάπτυξη... λαμπάδες, δώρα και αυγά), προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για έξοδο από την κρίση.

Δεν ήρθε η Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας… αλλά έγινε το χατίρι της σιδηράς κυρίας

Τι και αν οι Έλληνες είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η "Ανάσταση" της ελληνικής οικονομίας, στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου έδωσε το παρών και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ α��οφασίστηκε και… τέταρτο μνημόνιο-κάβα. Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει εφεδρικά-μέτρα ύψους 3,5 δις, ότι δηλαδή ζητούσε επιμόνως εδώ και μέρες το Ταμείο, ώστε να έχει η Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% το 2018! Έτσι έγινε πάλι το χατίρι του ΔΝΤ, από το οποίο κάποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να... απαλλαχτεί!

Έγινε ότι ήθελε η Κριστίν Λαγκάρντ

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωνε τα τελευταία 24ωρα πως οι Θεσμοί δεν ζητούν νέα μέτρα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έλεγε πως δεν υπάρχει ανάγκη έκτακτου πακέτου, οι εξελίξεις ωστόσο τους διέψευσαν…

Ούτε τα αισιόδοξα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, ούτε η «καλή» πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας–Θεσμών, ούτε και η ελληνική νομοθεσία άλλαξαν γνώμη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Θέλω νέα μέτρα», είπε η σιδηρά κυρία του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και αυτό έγινε! Μάλιστα, ζήτησε την άμεση ψήφιση τους από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα εφεδρικά δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2018, τα οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν με ένα συγκεκριμένο αυτοματισμό, του οποίου η ενεργοποίηση θα είναι επίσης συγκεκριμένη.

Τσακαλώτος: Η νομοθεσία δεν προβλέπει υπό αίρεση μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων που μπορεί ή όχι να τεθούν σε εφαρμογή. Ο κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι "ψ" το 2018 ή το 2019». Ο ίδιος συνέδεσε την λύση με το ζήτημα του χρέους.

Λαγκάρντ: Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν

Ωστόσο, το... αυτί της Κριστίν Λαγκάρντ δεν "ίδρωσε" με τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η διευθύντρια του ΔΝΤ επέμεινε ότι τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, ώστε να είναι αξιόπιστα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε καλά και έχω ζητήσει στην ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για να συνεχίσει τη δουλειά της» είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Αυτή η δουλειά έχει δύο σκέλη: Από τη μια τα μέτρα και από την άλλη τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία είναι θετικότερα απ' ότι περίμενε το Ταμείο, αλλά και άλλοι φορείς. Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιθανώς να πρέπει να ξανασκεφτεί τους υπολογισμούς του. Έσπευσε, όμως, να τονίσει ότι οι «αριθμοί» της Eurostat πιθανώς να είναι και λανθασμένοι -κάτι, που όπως υπογράμμισε, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Και κάπως έτσι πέρασε πάλι το δικό της! Η Κριστίν Λαγκάρντ- μετά από αυτές τις εξελίξεις -θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η... αφέντρα της Ευρώπης.

Δείτε επίσης:

ΚΑΙ τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ στο τραπέζι του Eurogroup – Η Ευρώπη δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ στο ΔΝΤ

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Είπαμε ΝΑΙ σε νέα μέτρα – ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη;

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top