Τσακαλώτος: «Συμφωνήσαμε στα έκτακτα μέτρα, αλλά δε θα χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε»

«Το ΔΝΤ θα διαψευστεί»

Τσακαλώτος: «Συμφωνήσαμε στα έκτακτα μέτρα, αλλά δε θα χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε»

​Ουσιαστική συμφωνία, σε ένα θετικό Eurogroup, με τεχνικές μόνο λεπτομέρειες να απομένουν για ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε από το Άμστερνταμ, ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Άμστερνταμ. «Κανείς δεν αμφισβήτησε τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουν επετεύχθη», είπε ο υπουργός.

«Δεσμευόμαστε πλήρως, να δράσουμε νομοθετικά επί των μέτρων της συμφωνίας του καλοκαιριού για μέτρα 3% τώρα, 1% από το φορολογικό, 1% από το συνταξιοδοτικό, 1% από διαρθρωτικά μέτρα και άλλο ένα ποσοστό 2% σε εφεδρικά μέτρα για το 2018», είπε ο υπουργός οικονομικών.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 3,5% κατά τη λογική των ευρωπαϊκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παρόντα μέτρα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το ποσοστό που θα επιτευχθεί το 2015 χωρίς πρόσθετα μέτρα είναι μόνο 1,5%. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ένα εφεδρικό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά από τις ανακοινώσεις της Eurostat, το ΔΝΤ θα διαψευστεί και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα στο τέλος. Ο Ε. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά αμφισβήτησε ότι μπορούν να νομοθετηθούν με αυτοματισμό από τώρα, λόγω του ελληνικού νομικού συστήματος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα συνομιλία του με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος του επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη Γαλλία.

Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση του star εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δεσμευθεί αποτελεσματικά ένα κράτος και να ξεπεράσει τον αυτοματισμό».

Θεωρεί όμως, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι «το πακέτο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους να αποδεικνύει στους πολίτες τους επενδυτές και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, πως οι καταθέσεις πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες και πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας έχει αντικατασταθεί από έναν νέο ενάρετο κύκλο».

Άμστερνταμ, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Είπαμε ΝΑΙ σε νέα μέτρα – ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη;

ΚΑΙ τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ στο τραπέζι του Eurogroup – Η Ευρώπη δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ στο ΔΝΤ

Συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα βλέπουν οι Ευρωπαίοι

Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top