Ικανοποίηση από Μοσκοβισί, Λαγκάρντ, Κερέ και Ρέγκλινγκ για τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε

Ναι στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά χωρίς κούρεμα

​Τη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών να περιγράψουν και να νομοθετήσουν εφεδρικά μέτρα και να ολοκληρώσουν τη δουλειά στις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να υπάρξει κατάληξη στις 28 Απριλίου χαιρέτισαν και περιέγραψαν ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ για την ΕΚΤ και ο Κλάους Ρέγκλιγκ για τον ESM.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τώρα θα ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ της και τα εφεδρικά στο 2% για το έτος 2018, όλα όμως πρέπει να νομοθετηθούν τώρα.

O Μπενούα Kερέ αποσαφήνισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα και εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, να εργαστεί παραγωγικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε πρόοδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα ανοίξει αποφασιστικά την κάνουλα των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι «συμφωνούμε με τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ για τα εφεδρικά μέτρα, θα στηρίξουμε τη συζήτηση, θα βοηθήσουμε και για τη ρύθμιση του χρέος».

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ για τον ESM επιβεβαίωσε και αυτός την πρόοδο στην Αθήνα και δήλωσε πως «θα έχουμε συνολική συμφωνία στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια μίλησε για τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν καλύτερη απόδοση της Ελλάδας, όμως τόνισε ότι «ένας ορίζοντας δύο ετών είναι δύσκολος για να κάνεις προβλέψεις».

Εξήγησε δε ότι από τη στιγμή που θα αποφασιστούν τα μέτρα τις επόμενες μέρες, «θα δούμε αμέσως μετά τι μπορεί να γίνει με το χρέος».

«Έχουμε ενδιαφέρον να βρούμε λύσεις, που έχουν να κάνουν με την ωρίμανση και την περίοδο χά��ιτος των δανείων όχι όμως και κούρεμα», τόνισε. «Ελπίζω να τελειώσουμε γιατί η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι σφικτή, έχετε πληρωμή χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος να μαζευτεί και πάλι εσωτερικό χρέος που δεν είναι πολύ καλό για την οικονομία».

Από την πλευρά της η Κ. Λαγκάρντ εξήγησε στο Eurogroup «τι θέλει να πει το ταμείο για την Ελλάδα» και δήλωσε ευχαριστημένη για τη υποστήριξη των κρατών μελών στα εφεδρικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

«Για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ τα μέτρα πρέπει να γίνουν από τώρα νόμος, να είναι αυτόματα, χωρίς πολιτική ερμηνεία και να είναι αποτελεσματικά. Μπορούμε όλοι να εργαστούμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά που είναι επιτυχής μέχρι στιγμής», τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου.

Εξήγησε δε ότι η λύση για την Ελλάδα έχει «δύο σκέλη, μέτρα από τη μια και χρέος από την άλλη».

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα», σημείωσ�� και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το χρέος «μπορεί να συμφωνηθεί άμεσα, αλλά να συντελεστεί τους επόμενους μήνες, μόνο αν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας».

Διευκρίνισε τόσο η ίδια, όσο και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ότι «κανείς, ούτε το Ταμείο θέλει haircut» και πως η εφαρμογή της λύσης για το χρέος πρέπει να βασίζεται σε ανάλυση βιωσιμότητας και να αφορά την περίοδο πολύ μετά τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ και του ESM.

Επιφυλακτικότητα από Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ για τα στοιχεία της Eurostat

Πάντως τόσο η διευθύντρια του ΔΝΤ, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, σε ερώτηση για το αν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ελληνική οικονομία θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των έκτακτων μέτρων, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.

"Θα εξετάσουμε τα στοιχεία της Eurostat με προσοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε, αλλά θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και μετά θα αλλάξουμε τις παραδοχές μας για την Ελλάδα. Η Eurostat έχει αναθεωρήσει στο παρελθόν στοιχεία", είπε.

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν επηρεάζουν τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα.

"Τα στοιχεία ήταν αρκετά καλά και έτσι υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία. Για να υπάρχει όμως επιπλέον ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο με το Eurogroup όσο και με τους εξωτερικούς επενδυτές και τις αγορές, ψάχνουμε και αυτές τις δύο επιπλέον μονάδες", τόνισε.

Άμστερνταμ, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Είπαμε ΝΑΙ σε νέα μέτρα – ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη;

ΚΑΙ τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ στο τραπέζι του Eurogroup – Η Ευρώπη δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ στο ΔΝΤ

Συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα βλέπουν οι Ευρωπαίοι

Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top