ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Είπαμε ΝΑΙ σε νέα μέτρα – ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη;

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Είπαμε ΝΑΙ σε νέα μέτρα – ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη;

​Την πρόθεση του Eurogroup να συγκαλέσει και νέα συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη για να επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα ότι το σώμα των υπουργών έδωσε εντολή στους θεσμούς και στον ΕSM να αναζητήσει λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επίτευξη της βιωσιμότητάς του, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα περιέχει κούρεμα και θα είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι μετά από μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, οι υπουργοί συμπεραίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και το περισσότερο έδαφος έχει καλυφθεί τόσο στις βασικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων), ωστόσο χρειάζεται «να γίνουν ακόμα μερικά βήματα», ώστε την επόμενη Πέμπτη να υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level aggreement), για να την επικυρώσει το έκτακτο Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως οι υπουργοί αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα εφεδρικά δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2018, τα οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένα, αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν με ένα συγκεκριμένο αυτοματισμό, του οποίου η ενεργοποίηση θα είναι επίσης συγκεκριμένη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε την πρόταση και οι θεσμοί δεσμεύθηκαν να δουλέψουν ��ντατικά τις επόμενες λίγες μέρες για να τα προσδιορίσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση του star.gr για το αν και κατά πόσο τα νέα εφεδρικά μέτρα θα πρέπει να προέρχονται από τις δαπάνες και όχι από τα έσοδα, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν το έχουν εξετάσει ακόμα, αλλά έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να είναι απολύτως αποτελεσματικά και αυτόματα.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρέος και το αν η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να περιέχει μετάθεση πληρωμών και ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια και δημιουργούν δημοσιονομικές πιέσεις, απάντησε ότι οι ειδικοί του ESM που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας θα εξετάσει το ζήτημα.

Άμστερνταμ, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε επίσης:

ΚΑΙ τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ στο τραπέζι του Eurogroup – Η Ευρώπη δίνει ΓΗ και ΥΔΩΡ στο ΔΝΤ

Συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα βλέπουν οι Ευρωπαίοι

Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top