Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

Ξεκίνησε η προσέλευση στο Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

​Ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup στο Άμστερνταμ, στο οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει να πάρει μια θετική δήλωση προόδου, οι δανειστές όμως εμφανίστηκαν κατά την προσέλευσή τους επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως σήμερα δεν θα υπάρξει επικύρωση συμφωνίας.

Σόιμπλε: «Έχει σημειωθεί πρόοδος»

Το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Η τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο απαισιόδοξα. Τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από θεσμούς της ΕΕ», είπε.

Ντάισελμπλουμ: «Μην περιμένετε τίποτα σήμερα»

Ο πρόεδρος του Eurogroup πάλι, Γ. Ντάισελμπλουμ, φρόντισε με τις δηλώσεις του να προσγειώσει όσους έχουν μεγάλες ελπίδες για σήμερα λέγοντας:

«Αν σημειώσουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα μετά θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Αλλά είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της συζήτησης. Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε προηγουμένως, το μόνο που είχαμε ήταν η υπόσχεση πως εάν οι Έλληνες συμμορφώνονταν πλήρως και ακολουθούσαν το πρόγραμμα θα εξετάζαμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Μοσκοβισί: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε πάλι ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα που μένουν ανοιχτά.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει. Θέλουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι οικονομικά πιο αξιόπιστο, χρηματοοικονομικά πιο βιώσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο. Με καλή κοινή θέληση, η συμφωνία είναι πιθανή. Η συμφωνία είναι απαραίτητη. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η Κομισιόν τη θέλει», είπε.

Λαγκάρντ: «Είμαι ικανοποιημένη αν ισχύουν τα στοιχεία»

Η διευθύντρια του ΔΝΤ πάλι, Κ. Λαγκάρντ, εμφανίστηκε επιφυλακτική ��σον αφορά στα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

«Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα τα εξετάσουμε με πολύ προσοχή», είπε.

Ζήτησε μάλιστα να γίνει περισσότερη δουλειά για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε ένα σημείο που θα βγάζει νόημα.

«Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι δύο κατευθύνσεων, ένα κομμάτι να αφορά στις μεταρρυθμίσεις κι εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος, και το άλλο στο χρέος, όπου επιμένουμε πως δεν είναι βιώσιμο, αλλά η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top