Κομισιόν: «Δεν θα φύγουμε από το τραπέζι για το πρωτογενές πλεόνασμα»

«Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να τα συζητήσουμε»

​Η Κομισιόν δεν θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, κρατών - μελών και ΔΝΤ, αν όλοι οι άλλοι παίκτες ζητούν λήψη «εφεδρικών μέτρων από τώρα για το 2018», δήλωσε πηγή της Κομισιόν που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η πηγή επεσήμανε ότι «όπως έχει πει με σαφήνεια στην πρόσφατη αποκαλυπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, πιστεύουμε ότι αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι σημαντικά, αποτελεσματικά, ποιοτικά και επαρκή, εκτιμούμε πως δεν θα χρειαστούν εφεδρικά μέτρα αργότερα. Ωστόσο, αν όλοι οι άλλοι θέλουν να ληφθούν τα μέτρα τώρα, εμείς δεν θα φύγουμε από το τραπέζι».

Νωρίτερα, η Eurostat, στο πλαίσιο της λεγόμενης πρώτης κοινοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων για τα Κράτη - Μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα -7,2%.

Ερωτηθείσα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως «το -7,2% είναι καλύτερο από το -7,6% της προηγούμενής μας πρόβλεψης, το στοιχείο που μας αφορά σε όρους προγράμματος είναι ένα προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο, το οποίο με βάση τους υπολογισμούς μας ανέρχεται σε +0,7% για το 2015, καλύτερα από το -0,2% πρωτογενές έλλειμμα που υπολογίζαμε».

Η Άννικα Μπράι��τχαρτ επεσήμανε ότι «αναλύουμε τα στοιχεία», ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν υπόψιν στις Εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθούν στις 3 Μαΐου και σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα παρέπεμψε στην συνέντευξη Γιούνκερ στο MNI.

Αξίζει να σημειωθεί πως κύκλοι του Eurogroup επεσήμαναν πως το συγκεκριμένο στοιχείο είναι υπερεκτιμημένο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα, όσο και τα λεγόμενα arrears, δηλαδή το τι πληρωμές καθυστέρησε το κράτος στο εσωτερικό.

Χθες, κοινοτικός αξιωματούχος, ενημέρωσε πως για να επιτευχθεί εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, πρέπει να νομοθετηθούν και τα ��φεδρικά μέτρα, να τελεστεί η αναδιάρθρωση του χρέους και να εγκριθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα και από το ΔΣ του ΔΝΤ.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top