Economist: Αν ψηφιστεί το Brexit, ίσως το καλοκαίρι βρει την Ελλάδα εκτός ευρώ!

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το Grexit θα αποτελεί ορατό κίνδυνο για τα επόμενα 5 χρόνια

Την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι θα μπορούσε να βρει την Ελλάδα εκτός ευρώ αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάνουν οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit, «η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ωστόσο αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιούνιο, τότε το Grexit είναι πολύ πιθανόν να συμβεί ακόμη και το καλοκαίρι.

«Ενώ η περιοχή της ΕΕ θα μπορούσε πιθανότατα να χειριστεί ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης μεμονωμένα, θα ήταν απίθανο να μπορέσει να διαχειριστεί το να συμβούν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα» επισημαίνει το Economist Intelligence Unit.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι στα μαχαίρια με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης μπροστά από μία μεγάλη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ. Ο κίνδυνος να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα σε σοβαρή κρίση είναι μεγάλος» καταλήγει η έκθεση.