Το ελληνικό στοίχημα: Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις για την αξιολόγηση

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνει τι ακριβώς τη συμφέρει πολιτικά

Το ελληνικό στοίχημα: Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις για την αξιολόγηση
Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις θα βρεθεί η κυβέρνηση στο Άμστερνταμ και τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, που εν πολλοίς θα κρίνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση καλείται να «βάλει ένα στοίχημα». Πρόκειται για το στοίχημα της επιτυχίας της ίδιας της οικονομικής πολιτικής που έχει επιλέξει, καθώς οι εταίροι της χώρας στο ευρώ προτίθενται να λύσουν το ζήτημα του χρέους πριν από την εκταμίευση της δόσης, να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «πάρει τα μέτρα αυτή που θέλει», αλλά να νομοθετήσει και το καλάθι των εφεδρικών μέτρων που θα πρέπει να πάρει, αν «χάσει το στοίχημα» και τα νούμερα δεν της βγουν το 2018.
Πρόκειται για μια συμφωνία υψηλού πολιτικού ρίσκου καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνει τι ακριβώς τη συμφέρει πολιτικά:
να πάρει αυτό που είναι πάνω στο τραπέζι, πιστεύοντας στις δυνατότητές της, στα μέτρα που προτείνει και στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας και το χρέος βιώσιμο;
ή
να παραμείνει στη διαπραγμάτευση, ελπίζοντας να αποτρέψει τη λίστα με τα πρόσθετα μέτρα και εκτιμώντας τη ρύθμιση του χρέους ως πολιτικά ουδέτερη.
Ό,τι και αν επιλέξει, για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θέλει πολλή δουλειά, αλλά όχι στον βαθμό του μη εφικτού.
Πηγή των Βρυξελλών προερχόμενη από τον χώρο της οικονομίας έλεγε στο star.gr χθες, πριν από την ενημέρωση του κοινοτικού αξιωματούχου ότι για την Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου, υφίσταται προγραμματισμός για συμφωνία και επακόλουθα έκτακτο Eurogroup για την επικυρώσει.
Από την άλλη ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο για το τι αναμένεται να συμβεί στο Άμστερνταμ, εξήγησε ότι πρέπει να συντρέχουν πολύ βαριές και απόλυτες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα είπε πως πρέπει να κλείσουν όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα της αξιολόγησης, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, γενικώς τα δημοσιονομικά μέτρα, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και να προσδιοριστεί προς ψήφιση, η λίστα με τα εφεδρικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ (και πλέον και οι Ευρωπαίοι) για το 2018. Τα μέτρα αυτά αποτελούν και το στοίχημα που πρέπει να βάλει η κυβέρνηση με τον εαυτό της. Η κυβέρνηση δεν πρέπει απλά να πει ότι δέχεται την ιδέα, αλλά και να πει ποια θα είναι τα μέτρα και η τρόικα να τα κρίνει ως ρεαλιστικά.
Το πόσα ακριβώς θα είναι τα μέτρα, είναι ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα. Η «υπεραπόδοση» στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, δεν αποτελεί πανάκια, καθώς ούτε η μετακύλιση είναι δεδομένη στο 2018, ούτε τα arrears έχουν ξεκαθαρίσει και το κράτος χρωστάει πολλά και σε πολλούς στο εσωτερικό, αλλά πολύ περισσότερο, διότι τα στοιχεία αυτά ήταν σε γνώση όλων και έχουν ληφθεί υπόψιν. Το ΔΝΤ αναμένει 3,5 δις, το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ποσό θα ελαττωθεί και θα κλείσει χαμηλότερα όχι όμως πιο κάτω από τα 2,5 δις. Όπως και να έχει είναι αρκετά λεφτά, δεδομένου ότι οι “εισπρακτική λογική χτυπάει τοίχο”, με τα μέτρα για το σήμερα που αγγίζουν τα 5,5 δις.
Υπάρχει συμφωνία ΕΕ - ΔΝΤ:
Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε με πολλές λεπτομέρειες την αλληλουχία των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση Ντομπρόβσκις για “επί της αρχής συμφωνία στα δημοσιονομικά μεγέθη”.
Η ουσία των ανακοινώσεων όμως είναι πως υπάρχει πλέον συμφωνία μεταξύ όλων των μερών για το πως θα γίνουν τα πράγματα:
- η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την τρόικα σε όλα, ακόμα και στα εφεδρικά μέτρα,
- θα ανακοινωθεί πως υπάρχει staff level agreement και θα το επικυρώσει ένα έκτακτο Εurogroup,
- το eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για τη συζήτηση των τεχνοκρατών για το χρέος και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μια λύση (επιτόκια και επιμήκυνση)
- τα κοινοβούλια των κρατών μελών θα πρέπει να την επικυρώσουν,
- το ΔΝΤ θα πάει στο διοικητικό του συμβούλιο ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα με λεφτά, επιτήρηση και εκταμιεύσεις, π��ράλληλο και ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό, αλλά ίσως με διαφορετικές ημερομηνίες εκταμιεύσεων, το πρόγραμμα θα εγκριθεί,
- εν τω μεταξύ η Ελλάδα θα νομοθετεί τις προβλέψεις του staff level agreement και όταν τελειώσει, η τρόικα θα εκδώσει μια γνωμάτευση συμμόρφωσης (compliance report) που αν είναι θετική, θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης ( 5 - 6 δις).
Όλα αυτά θα πρέπει να κρατήσουν τέσσερις εβδομάδες από τότε που κυβέρνηση και τρόικα δώσουν τα χέρια και η τρόικα ετοιμάσει το ραπόρτο της για το Εurogroup. To αν αυτό θα συμβεί Μ. Πέμπτη είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κρίνει κανείς. Ωστόσο στο Εurogroup στο Άμστερνταμ θα λάβει πλήρη γνώση των συζητήσεων και των λεπτομερειών σήμερα και θα δώσει κατευθύνσεις. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι “εκεί θα φανεί αν το ζήτημα της Μ. Πέμπτης είναι ρεαλιστικό, ή μια από τις επόμενες εβδομάδες του Μαΐου φαντάζει πιθανότερη".
Ο Γιούνκερ πάντως έχει απαντήσει στο στοίχημα της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι πιστεύει πως τα μέτρα δεν θα χρειαστούν τελικά, σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ. Αυτό που μένει είναι η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφία να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά των δύο προοπτικών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι καθυστέρηση φέρνει χειρότερες λύσεις κάθε φορά που μια ευκαιρία χάνεται.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top