Βούτσης για γερμανικές αποζημιώσεις: «Να πάμε γρήγορα στην αποτελεσματική διεκδίκηση»

Μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός «εξωστρεφούς προγράμματος»

«Να πάμε πολύ γρήγορα στη φάση μιας αποτελεσματικής διεκδίκησης» για τις γερμανικές οφειλές, μέσω της εκπόνησης ενός εξωστρεφούς προγράμματος με συγκεκριμένους στόχους, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας, με θέμα «Ιστορική μνήμη και χ��έος, παρουσίαση βιβλίων - ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο εξής.
«Αντιπροσωπεία της Επιτροπής, έχοντας μια συγκεκριμένη στοχοθεσία πρέπει να επικοινωνήσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μεταβεί στη Γερμανία, στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες είχαν ανάλογες εμπειρίες και με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν αυτά τα θ��ματα» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ανέφερε ότι «κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει όταν σβήνει την ιστορική μνήμη και αφήνει ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του. Κι αυτές τις μνήμες πρέπει να τις διατηρήσουμε και να τις μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές».
Ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημης μέρας εο��τασμού στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Μανώλης Γλέζος, μίλησε για «ιστορική μέρα», και «θυρανοίξια της ιστορίας», επειδή «η έρευνα για την ιστορία ενός λαού δεν είναι τυχαίο γεγονός. Όταν σταματήσουμε να λησμονούμε τότε θα δημιουργούμε αληθινά γεγονότα» και επισήμανε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.
Σε ζήτημα ηθικής και ομαλών διακρατικών σχέσεων αναφέρθηκε ο τ. βουλευτής, Δημήτρης Κωστόπουλος. «Δεν περνάει μέρα που οι δανειστές μας να μην μας θυμίζουν ότι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος - και επιμένουν κυνικά και αδυσώπητα. Όμως όλοι πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους» σημείωσε.
Ο τ. υπουργός, Νίκος Χριστουδουλάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα αποτίμησης του κατοχικού δανείου: «Πώς μπορεί να υπολογιστεί; Με αναφορά σε μια αγορά που δεν κατέρρευσε» είπε ο κ. Χριστουδουλάκης. Όπως συμπλήρωσε η αγορά αυτή είναι των ΗΠΑ, η οποία διατηρήθηκε διαρκής και αδιατάρακτη, ενώ το κατοχικό δάνειο παραμένει ως απαίτηση και «θα πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξει νέα περίοδος σχέσεων των δυο χωρών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top