ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Υπάρχει ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Πάσχα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Υπάρχει ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Πάσχα

​«Υπάρχει η ελπίδα, ότι η τρόικα θα κλείσει με τις ελληνικές αρχές τα μεγάλα θέματα και θα έχουμε μια ταχεία ολοκλήρωση πριν από το Πάσχα», δήλωσε σήμερα Τετάρτη κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο για τις προσδοκίες σε σχέση με το Eurogroup της Παρασκευής.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά δεν αναμένει κανείς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την Παρασκευή. Οι υπουργοί ωστόσο θα ενημερωθούν για την μέχρι στιγμής πρόοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «θα μπορούσε να γίνει και με έκτακτο Eurogroup την ημέρα μιας σημαντικής γιορτής. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε πολλά, μεγάλα και μικρά θέματα. Αν δεν υπάρξει θα τους πούμε συνεχίστε την δουλειά και πείτε μας πότε θα είστε έτοιμοι».

Σε σχέση με τη αναμενόμενη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, είπε ότι «δεν θα έχει καμία επίπτωση γιατί, αφενός έχουν μεγαλύτερη σημασία τα ταμειακά διαθέσιμα, αφετέρου δεν είναι καθόλου δεδομένη η μετακύλιση των πλεονασμάτων ως το 2018».

Πρώτα θα κλείσουν το ασφαλιστικό - φορολογικό και θα ψηφιστούν τα μέτρα-κάβα και μετά θα δούμε το χρέος

Σε σχέση με την αλληλουχία των γεγονότων, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά και το ασφαλιστικό, να… νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα, όχι όμως και να εφαρμοστούν, τα «κόκκινα» δάνεια και ό,τι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, και η λύση πακέτο να περάσει απ�� τα κοινοβούλια και να ψηφιστεί. Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση.

Δεν θα δοθεί δόση χωρίς το ΔΝΤ

Ανοησίες” χαρακτήρισε δε, ο κοινοτικός αξιωματούχος την θεωρία της τμηματικής καταβολής, χωρίς το ΔΝΤ. «Στα κράτη μέλη δεν θα υπάρχει συμφωνία χωρίς παράλληλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ», είπε. «Όλα εξαρτώνται από όλα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, μετά μια πολύ υψηλού επίπεδου συμφωνία με το ΔΝΤ, μετά κοινοβούλια και μετά όλα τα υπόλοιπα», εξήγησε.

Ξεκαθάρισε δε ότι το πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και του ΔΝΤ θα είναι ταυτόσημα, ακόμα και αν έχουν εκταμιεύσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top