Τσίπρας: «Η ΝΔ θέλει να αποδείξει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας – Υιοθετεί ακροδεξιά αφήγηση»

«Η γραμμή αυτή είναι εθνικά ανεύθυνη» - Πρώτη ανάρτηση: 11:25

​Επίθεση εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να συνδέσει το προσφυγικό με την ασφάλεια, υιοθετώντας μια ακροδεξιά αφήγηση.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω τόσο από το προσφυγικό όσο και από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την τρομοκρατία είναι σε μας γνωστή αφήγηση, γνωστό επιχείρημα, είναι η αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων και ακροδεξιών δυνάμεων της Ευρώπης», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΝΔ όχι μόνο δείχνει να υιοθετεί αυτή την αφήγηση, αλλά επιδιώκει να τη μεταφέρει στην πλάτη της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου όλοι περιμένουν μια νέα εκτίναξη του τουρισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΝΔ επιχειρεί να συνδέσει την ασφάλεια με το προσφυγικό, την ώρα που κανείς στην Ευρώπη δεν διανοείται να υποδείξει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα.

«Ποιος είναι ο σκοπός σας και θέτετε θέμα ασφάλειας, συνδέοντάς το με το προσφυγικό; Σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου. Να αναδείξετε την ακροδεξιά ατζέντα σας και να επενδύσετε στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Να συσπειρώσετε την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματός σας, την ώρα που δημιουργούνται εκεί νέοι πολιτικοί σχηματισμοί», τόνισε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κάθε φορά που η ΝΔ σήκωνε την παντιέρα της ακροδεξιάς ρητορείας το μόνο που κατάφερε ήταν να τροφοδοτήσει εκλογικά τη�� Χρυσή Αυγή.

«Είναι κρίμα ακόμα και για την δική σας παράταξη και για σας προσωπικά, που μιλάτε στο όνομα του φιλελευθερισμού και για την παράταξή σας που δεν είχε σχέση με αυτές τις πρακτικές, τις οποίες στήριξε ο προκάτοχός μου Α. Σαμαράς. Λίγο σας ενδιαφέρει βέβαια αυτό, αφού καλύπτετε πλήρως τα έργα και τις ημέρες Σαμαρά», είπε.

Επέμεινε μάλιστα ότι η γραμμή αυτή που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι επικίνδυνη γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, τόνισε όμως πως η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού απέναντι στις Κασσάνδρες της καταστροφής.

"Βρισκόμαστε το κατώφλι εξόδου από την κρίση"

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και στη χώρα δεν είναι εύκολη, προσθέτοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με τρεις κρίσεις, τις δύο από τις οποίες έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της η χώρα μας, την οικονομική και την προσφυγική.

«Σήμερα κατά γενική ομολογία η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση. Το αποδεικνύουν τα οικονομικά δεδομένα. Φτιάξατε ένα χρόνο τώρα έναν ωραίο μύθο ότι εσείς είχατε success story κι εμείς καταστρέψαμε την οικονομία. Αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat. Αν αυτά αποδείξουν ότι εσείς μας αφήσατε με άδεια ταμεία, αλλά εμείς καταφέραμε να βγάλουμε καλυτέρα οικονομικά στοιχεία τι θα κάνετε; Θα επιμείνετε στην στάση σας, θα συνεχίσετε το μύθο της καταστροφής ή θα παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα πως η ΝΔ διαψεύστηκε και ως προς τις κατηγορίες ότι η χώρα μετατράπηκε σε ένα απέραντο hot spot, καθώς όπως είπε παρά τις δυσκολίες, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πως αφού οι δύο μύθοι διαψεύστηκαν έπρεπε να βρει έναν τρίτο, αυτόν της ασφάλειας.

«Αποτελεί στάση επικίνδυνη και εθνικά ανεύθυνη. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Για να συμβεί αυτό υλοποιήθηκε και υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική, μια πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός .

"Δεχόμαστε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης από το εξωτερικό"

Τόνισε επίσης πως έρχονται σημάδια διεθνούς αναγνώρισης της προσπάθειας της χώρας και των πολιτών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό γινόμαστε δέκτες ενός πρωτοφανούς κύματος αλληλεγγύης από το εξωτερικό, με τρανταχτό παράδειγμα τον Πάπα Φραγκίσκο που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο.

«Οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Πάπα γιατί ανέδειξε τη χώρα μας. Η Ελλάδα γίνεται έννοια ταυτόσημη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Και αναρωτιέμαι είναι ή δεν είναι λόγος υπερηφάνειας για κάθε Έλληνα όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα; Οι εικόνες από την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο μεταδοθήκαν σε όλο τον κόσμο και είναι παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός ότι οι επικεφαλής ηγέτες του Χριστιανισμού συναντιούνται στην Ελλάδα, και μάλιστα στο σημείο που τέμνεται στην Ευρώπη ο ουμανισμός, η αλληλεγγύη και ο προοδευτισμός», είπε και συνέχισε:

«Οι αξίες μας, οι αρχές μας ήταν μια κορυφαία έκφραση ενός ιστορικού γεγονότος. Θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό στη Λέσβο και η χώρα μας να είχε γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική στο προσφυγικό; Της ωμής καταστολής»;

"Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συκοφαντηθεί η χώρα και ο λαός μας"

«Κάποιοι τα ξεχνούν και παπαγαλίζουν τη γνωστή καραμέλα της καταστροφής και μάλιστα τώρα που η Ελλάδα είναι διεθνές υπόδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όταν στις μέρες σας χάναμε το μέτρημα καταγγελιών από διεθνείς οργανισμούς. Αλλά τότε ζούσαμε στιγμές success story», σημείωσε ειρωνικά ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι όλες οι κατηγορίες που έχουν εκτοξεύσει εναντίον της κυβέρνησης έχουν καταρρεύσει.

«Γιατί όλη αυτή η κακόμοιρη κριτική; Είστε κοντόφθαλμοι και μικρόψυχοι, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να στηρίξετε κατ’ ελάχιστο την προσπάθεια της χώρας», είπε.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη επίσης τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, της αστυνομίας και του στρατού που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα δημοκρατίας και ελευθερίας.

Εξήγησε τέλος την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο του κράτους και της δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι όταν παρέλαβε η κυβέρνησή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε πολλά κενά και παθογένειες.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συκοφαντηθεί η χώρα μας και ο λαός μας την ώρα που τα μάτια της ανθρωπότητας είναι στραμμένα εδώ και δακρύζουν από τις προσπάθειες των Ελλήνων να υπερασπιστούν αξίες. Η ασφάλεια είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα και η πολιτεία πρέπει να δρα για να τη διασφαλίζει για όλους του πολίτες. Και η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι κατοχυρωμένες αξίες που συνάδουν με την κουλτούρα μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top