ΒΟΜΒΑ από Μητρόπουλο: «Τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές έχουν ήδη ψηφιστεί»

Αφορούν αμυντικές δαπάνες, φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και πάγωμα υποχρεωτικών δαπανών

​«Tα επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ (1,5-2% του ΑΕΠ), έχουν ήδη ψηφιστεί με το 3ο Μνημόνιο, άλλα ρητά (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα προληπτικά (0,5-1% του ΑΕΠ)», ξεκαθάρισε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μητρόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, πετώντας βόμβα μεγατόνων λίγο πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως είπε, σύμφωνα με το άρθρο 2.1 της παραγράφου Γ «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», του τρίτου μνημονίου αναγράφεται:

«Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, οι αρχές δεσμεύονται να θεσπίσουν, τον Οκτώβριο του 2015, αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον το 3/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και το 1/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 για να στηρίξουν την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές ισοζύγιο ύψους 3,5% του ΑΕΠ».

Μάλιστα όπως είπε σε άλλη ρύθμιση στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι «οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».

Τέλος κατέληξε πως με άλλη διάταξη του ίδιου νόμου και συγκεκριμένα στη σελίδα 1016, ορίζεται σαφώς πως «η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top