ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Οι Ολλανδοί πιέζουν τον πρωθυπουργό τους να βοηθήσει την Ελλάδα

Έντονες ανησυχίες ότι μπορεί να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

​Εντείνονται οι ανησυχίες στην Ολλανδία ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εάν οι Έλληνες αφεθούν αβοήθητοι και για τον λόγο αυτό ασκούνται πιέσεις στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, σημειώνει η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

Ολλανδικά πολιτικά κόμματα όπως το PvdA (Εργατικοί), οι GroenLinks (Πράσινοι) και το D’ 66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι) εντείνουν τις πιέσεις τους τόσο προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε ότι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Μέχρι τότε πρέπει να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία και οι κρατήσεις προσφύγων, σημειώνουν. Τόσο ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66 Πέχτολντ όσο και ο επικεφαλής του PvdA Σάμσον εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον οι Έλληνες έχουν λάβει επαρκή βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις ροές προσφύγων, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του γερμανικού think tank European Stability Initiative (ESI) Τζέραλντ Κνάους, ο οποίος θεωρείται «αρχιτέκτονας» της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Καλεί κι αυτός τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε «να επιδείξει, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε μια οικτρή αποτυχία». «Η Ολλανδία πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να βρει μια λύση στην προσφυγική κρίση και δεν αφήνει απλά το θέμα να σέρνεται», προσθέτει.

Ο Τζέραλντ Κνάους, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά μέχρι να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, προκειμένου να ενταχτούν στη συνέχεια στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αν και χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» την δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ο Τζέραλντ Κνάους, σημειώνει ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, αποτελεί «ανησυχητική ένδειξη».

Αναφορά γίνεται τέλος και στις «άθλιες» συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης και τους κινδύνους να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως επίσης και στην έκκληση των ελληνικών αρχών προς όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top