Κομισιόν: Δική μας πρόταση το έξτρα πακέτο των 3 δισ. ευρώ!

Διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι ότι ο Μοσκοβισί είπε πως θα πέσει η κυβέρνηση – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Πρόταση του Πιέρ Μοσκοβισί και της Κομισιόν, από κοινού και όχι απέναντι στον Τόμας Βίζερ του Euro Working Group, αποτελεί η σταδιακή λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 3,5% το 2018.
Αυτό μεταφέρουν πηγές της Κομισιόν και του Euro Working Group στο star.gr μετά από τις φήμες περί του αντιθέτου από την Ουάσιγκτον. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η διχογνωμία για το αν και κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 2018 και με ποια μέ��ρα οι κοινοτικές υπηρεσίες όπως και σε κάθε άλλη διαπραγμάτευση στα 6 χρόνια του ελληνικού προγράμματος υποστήριζαν τη λογική διευθέτηση της σταδιακής λήψης μέτρων».
Όπως διευκρινίστηκε στο star.gr (κάτι που έχει μεταδώσει κατ' επανάληψη): «το κλειδί στη συμφωνία των δύο πλευρών θα ήταν ο χρόνος της λήψης των μέτρων».
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε κάθε αξιολόγηση, ελληνικού ή άλλου προγράμματος, και συνίσταται στο ότι μέτρα για τις πέραν της μίας επόμενες χρονιές (2018) νομοθετούνται όταν έχουν κλείσει τα στοιχεία της μίας τουλάχιστον από τις εν λόγω χρονιές. Παράδειγμα: νομοθετώ για το 2018 όταν έχουν κλείσει στοιχεία για το 2016, δηλαδή Απρίλιο του 2017.
Τα στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν στη δ��απραγμάτευση είχαν παρουσιάσει αυτό το σκεπτικό πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό αποτελούσε τη βασική τους διαπραγματευτική θέση στις μεταξύ των θεσμών συζητήσεις πριν από την κάθοδο στην Αθήνα. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ που έλεγε «νομοθέτηση όλων των μέτρων τώρα».
Την ίδια ώρα, πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν τη φράση «θα πέσει η κυβέρνηση εάν πάρει αυτά τα μέτρα» που αποδίδεται στον Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο Επίτροπος Οικονομικών μετακινήθη��ε από την πάγια θέση πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά, για την επίτευξη του 3,5%. Επιπλέον, η υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ του Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, και του Πιέρ Μοσκοβισί ή του επιτελείου του ��ίναι εξωφρενική και απέχει από την πραγματικότητα παρασάγγας.
Συνεπώς, η πρόταση για τη σταδιακή λήψη μέτρων, όπως έχει μεταδώσει το star.gr εδώ και ενάμιση μήνα, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Απλά τώρα το ΔΝΤ δείχνει να την αποδέχεται.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top