Μεγάλες αλλαγές στη ΝΔ από τον Μητσοτάκη: Πρόεδρος με θητεία, υποψήφιοι βουλευτές από τη βάση

Νέο καταστατικό στο 10ο Συνέδριο με διαχωρισμό κράτους-κόμματος και ασυμβίβαστα

Μεγάλες αλλαγές στη ΝΔ από τον Μητσοτάκη: Πρόεδρος με θητεία, υποψήφιοι βουλευτές από τη βάση
Ριζοσπαστικές οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές θέλει να εφαρμόσει στη ΝΔ ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της διοργάνωσης του 10ου Τακτικού Συνεδρίου.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η εντολή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο επιτελείο του ήταν να γραφτεί ένα καταστατικό πιο λιτό, κατανοητό, λειτουργικό και μικρότερο σε έκταση, γι΄αυτό και το προσχέδιο είναι 5.000 λέξεων, αντί 11.000 του παλιού.
Το γενικό πνεύμα του είναι ότι η «ΝΔ ανήκει στα μέλη της» κάτι που θα γίνει πράξη σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στη λειτουργία του κόμματος και ο δεύτερος στην παραγωγή πολιτικής, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετέχουν μέλη και μη της ΝΔ.
Οι αλλαγές
Πρώτο βασικό στοιχείο του καταστατικού θα είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Με βάση αυτή την αρχή θα εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Μια δεύτερη αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να αποδείξει ότι υπάρχει σεβασμός στον φορολογούμενο πολίτη και θα εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια.
Τρίτη αλλαγή ο ορισμός 5ετούς θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα έχει περιορισμό, τον οποίο θα έχει θεσπίσει ο ίδιος και θα έχει αναδρομική ισχύ! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ο χρόνος θητείας θα ��αρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Η θητεία του προέδρου που θα έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου.
Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και τα κομματικά όργανα
Παράλληλα το νέο καταστατικό ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή μελών στην διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, με τη δημιουργία μητρώων υποψηφίων βουλευτών και τον πρόεδρο να ζητά την γνώμη των κομματικών οργάνων ανά περιφέρεια.
Το νέο καταστατικό θα προβλέπει για το ίδιο το συνέδριο να είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.
Το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, η Πολιτική Επιτροπή, θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας.
Οι καταστατικές αλλαγές προέκυψαν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της ΝΔ απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top