Πετάει το γάντι ο Τόμσεν για τα μέτρα των 8 δισ. ευρώ, απαντώντας σε ερώτηση του Star

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον Δημήτρης Σουλτογιάννης

​Στην ελληνική πλευρά παραπέμπει ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ, σχετικά με αν μπορεί να πετύχει η χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 %, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον Δημήτρη Σουλτογιάννη. Όπως επισημαίνει, αν η κυβέρνηση θέλει τα ��έτρα και επιθυμεί επίσης να παραμείνει σε αυτόν τον στόχο για το πλεόνασμα, «ας το κάνει, αρκεί να ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα»!
Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε στο Star για το πλεόνασμα: «Το πρόγραμμα του ESM έχει στόχο πλεόνασμα 3,5 % και για να το πετύχει αυτό πρέπει η Ελλάδα να πάρει μέτρα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ της (Σημ. 8 δισ. ευρώ). Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ. Αλλά αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνουν σε αυτόν τον στόχο, θα τον δεχτούμε».
Ο Π. Τόμσεν πρόσθεσε σχετικά με τα μέτρα: «Αλλά πρέπει να δούμε τα μέτρα. Θέλω να κάνω μία διάκριση: Ακόμα κι αν μετά από ηρωικές προσπάθειες επιτευχθεί αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει επί χρόνια. Η Ελλάδα θα έχει διπλή ανεργία για πολλές δεκαετίες ακόμα. Θα το δεχτούμε με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, αλλά η θεωρούμε ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με μικρότερο στόχο».
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.
Εντυπωσιακό είναι ότι παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν"!