Eπιμένει ο Ντάισελμπλουμ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -ΟΧΙ λέει η Λαγκάρντ

«Η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί στο Eurogroup» είπε ο Ολλανδός πολιτικός

Eπιμένει ο Ντάισελμπλουμ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -ΟΧΙ λέει η Λαγκάρντ

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για το μέλλον της Ελλάδας καθώς όπως φαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» των διαπραγματεύσεων υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ κυρίως για το πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, υποστήριξε το βράδυ της Πέμπτης ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 είναι το «κλειδί» της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν «βλέπει» ευελιξία από την πλευρά των Ευρωπαίων ��ς προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ.Ντάισελμπλουμ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός της εβδομάδας, (δηλαδή δεν βλέπει τελική συμφωνία), ωστόσο επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο κύριος Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος». Ο ίδιος πάντως, δήλωσε, σύμφωνα με το mega, ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσιγκτον, αλλά στο Eurogroup.

Νωρίτερα, πάντως η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις της μάλιστα προκάλεσαν την αντίδραση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος την παρακολουθούσε προσεκτικά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη, Δ.Σουλτογιάννη, υπήρξε ολιγόλεπτο τετ α τετ Λαγκάρντ-Μοσκοβισί σε χλιαρό κλίμα, ενώ αύριο Παρασκευή στην επίσημη συνάντηση που θα έχουν οι δυο τους, θα θέσουν επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top