Παπακωνσταντίνου:Όλοι ήξεραν ότι δεν έβγαινε το πρώτο Μνημόνιο – Είχε τιμωρητικά χαρακτηριστικά

Η μυστική συνάντηση με Παπανδρέου και Στρος Καν στο Νταβός

Ευθύνες στους δανειστές για το πρώτο Μνημόνιο επιρρίπτει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι, τόνιζε πως άπαντες γνώριζαν ότι το πρώτο Μνημόνιο δεν έβγαινε και είπε πως «είχε τιμωρητικά χαρακτηριστικά».

«Καταλήξαμε όχι απλώς σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε απομείωση χρέους, είτε με κούρεμα, είτε μ�� μετακύλιση σε μεταγενέστερο χρόνο των λήξεων των ομολόγων, αλλά και ένα πρόγραμμα το οποίο όλοι ήξεραν εκ των προτέρων ότι είχε χαρακτηριστικά τιμωρητικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική για τη μη αναδιάρθρωση του χρέους στο πρώτο Μνημόνιο λέγοντας ότι αποτελούσε απαγορευμένη λέξη: «Μας διεμηνύθη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξαιρετικά έντονα, αλλά και από τις ΗΠΑ, πως ό,τι και να συμφωνηθεί, δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτήν τη φάση να συζητήσουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με απομείωση του χρέους».

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε μια συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά η λέξη αναδιάρθρωση από τον Ολλανδό ομόλογό του, ο (τότε) επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απείλησε ότι ��α σηκωθεί και θα φύγει, τονίζοντας πως θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα που θα απειλήσει ακόμη και το ίδιο το ευρώ.

Η κρυφή συνάντηση με Παπανδρέου και Στρος Καν στο Νταβός το 2010

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε και μια μυστική συνάντηση του ιδίου, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο Νταβός το 2010 αναφορικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ.

«Αυτή η συνάντηση ήταν εκτός δημοσιότητας, καθώς οποιαδήποτε δημόσια π��ρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση με το Ταμείο είχε ξεκινήσει λίγο μετά τη άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην ε��ουσία το 2009: «Οι Ευρωπαίοι μας έλεγαν “εσείς κάντε τη δουλειά σας, πάρτε μέτρα και οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, δεν θα έχετε πρόβλημα”. Οι αγορές, όμως, ήθελαν εγγύηση ότι θα έπαιρναν να λεφτά τους και αυτή τη εγγύηση δεν μας την έδινε κανείς. Ηταν λοιπόν ζήτημα ευθύνης να βρούμε εναλλακτικές και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με το ΔΝΤ, αφού η μόνη πηγή χρηματοδότησης, εκ του καταστατικού του, ήταν το Ταμείο».

«Με διαβεβαίωναν πως δεν θα έμπαινε το ΔΝΤ στην ευρωζώνη»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως μέχρι και τον Απρίλιο του 2010 η τότε κυβέρνηση έπαιρνε διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα έμπαινε στην ευρωζώνη καθώς «θα ήταν σαν να αντικαθιστούσε το Eurogroup».

Ωστόσο, είπε πως ξαφ��ικά άλλαξε στάση η Γερμανία αφού η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως δεν θα μπορούσε διαφορετικά να το περάσει από τη γερμανική Βουλή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top