ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ η κυβέρνηση-Φέρνει δύο νομοσχέδια χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς!

Σε έκτακτο Eurogroup στις 25/4 ή 26/4 θα κριθεί η αξιολόγηση -Πρώτη ανάρτηση:18:35

Δύο νομοσχέδια θα καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παρότι δεν έχει επιτευχθεί συμφ��νία μέχρι στιγμής για την αξιολόγηση!
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση. Επειδή υπάρχει κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε αποφασίσει ότι θα έρθουν δύο νομοσχέδια στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα είναι για τον φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα έλθουν διά της «κανονικής» κοινοβουλευτικής οδού (και όχι δηλαδή σαν επείγοντα ή κατεπείγοντα νομοσχέδια).
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των φορολογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι είναι έστω και ελαφρώς μικρότερη η φορολογική επιβάρυνση που θα επιβάλλει σε σχέση με την πρόταση των θεσμών.
Νωρίτερα πάντως υποστήριξε ότι είναι μικρή η απόκλιση πλέον με τους εταίρους, σε όλα τα ζητήματα, αν και ανέφερε αιχμηρά για το ΔΝΤ ότι οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους.
Όσον αφορά στην διακοπή της χθεσινής διαπραγμάτευσης, υποστήριξε: «Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν λεπτομέρειες σε άλλα, για τα οποία δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία πριν πάμε στο Eurogroup».
Ανακοίνωσε ακόμα ότι πιθανότατα η συμφωνία για την Ελλάδα θα αποτελέσει το θέμα έκτακτης συνόδου του Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου.
Κατρούγκαλος: ΔΕΝ θα κοπούν οι κύριες συντάξεις - Στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη
Την διαβεβαίωση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη τύπου.
Όπως είπε ο κ.Κατρούγκαλος, «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή θα βασίζεται στην αρχή της ισονομίας (ίδιοι κανόνες για όλους- δημόσιο και ιδιωτικό τομέα –μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) και της κοινωνική δικαιοσύνης (μεγαλύτερη προστασία των πιο αδύναμων)» .
Ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, μάλιστα όπως διευκρίνισε αυτές θα αυξηθούν μετά το 2018, όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες, διαψεύδοντας τα δημο��ιεύματα που μιλούν για νέο "μαχαίρι" στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ, ενώ καμία μικρή ή μεσαία επι��ουρική σύνταξη δεν θα μειωθεί.
Ο κ.Κατρούγκαλος είπε μάλιστα πως θα δώσει στην δημοσιότητα ένα δελτίο τύπου με παραδείγματα συγκριτικά παλιών και νέων συντάξεων.
Πάντως, ο υπουργός εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια από την ελληνική πλευρά για άλλες υποχωρήσεις, αντιθέτως περιμένουν από την τρόικα βελτιωτικές προτάσεις.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι «σχεδόν σε όλα υπήρχε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση με τους θεσμούς», ενώ υποστήριξε ότι αν δεν πίεζε ο χρόνος λόγω της εαρινής συνόδου τ��υ ΔΝΤ «θα είχαμε ήδη καταλήξει σε τελική συμφωνία».
Όπως είπε ο υπουργός, «αυτή τη στιγμή ποσοτικοποιούμε τα στοιχεία» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι αναπροσαρμογές στις επικουρικές και η αύξηση των εισφορών.
Ο κ.Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν γίνεται, γιατί μας το επιβάλλει το μνημόνιο, κάνοντας λόγο για την πιο "φιλόδοξη προσπάθεια μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών".
«Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, καθιστώντας σαφές πάντως ότι τα μέσα για την εφαρμογή των μέτρων τα αποφασίζει η πολιτική εξουσία της χώρας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανακριβείς» τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα θιγεί περίπου το 10% του πληθυσμού των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις.
Σταθάκης: Μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση στα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα....
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τα «κόκκινα» δάνεια.
Αρκέστηκε απλά να πει ότι υπάρχει προσέγγιση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
«Έχουμε προσεγγίσει κοινό τόπο, υπάρχουν ακόμη όμως πολλά θέματα (ο τρόπος αγοράς–ρυθμιστικό πλαίσιο, μηχανισμούς συντονισμού χρεών)» είπε, κάνοντας πάντως λόγο για "σημαντική πρόοδο".
«Είμαστε κοντά στην επίλυση, δεν θα σ��ς αποκαλύψω τα σημεία» τόνισε .
ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top