ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ από Σουλτς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με κατάρρευση»

«Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε κατηφορικό δρόμο»

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ από Σουλτς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με κατάρρευση»

​Το κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης κρούει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται για εθνικούς, είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί», δηλώνει και προειδοποιεί ότι είναι μπροστά μας ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ.

«Εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ, θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση», λέει.

Δεν αποκλείει μάλιστα την άνοδο δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών και σε άλλες χώρες, ενώ επισημαίνει με νόημα πως οι ευρωσκεπτικιστές είναι ακόμα μειοψηφία και γι’ αυτό η σιωπηρή πλειοψη��ία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Αφήνει επίσης αιχμές εναντίον των Ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας πως φέρουν μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

«Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών. Στις απλουστευτικές απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι εχθροί της Ευρώπης θα έπρεπε οι κυβερνώντες να απαντήσουν με μια καθαρή ομολογία πίστης προς την Ε.Ε. Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κανείς το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια. Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες», τονίζει.

Τέλος υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι απαραίτητη για να γίνει η ΕΕ πιο λειτουργική.

«Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι μάλλον μέρος του προβλήματος», σημειώνει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top