Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή όσα έκαναν τα Σκόπια στην Ειδομένη– Οργή και αιχμές κατά των αλληλέγγυων

Συνυπέγραψε Κοινή Διακήρυξη με τον Κόστα: Να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες η Ευρώπη

Την πρόθεση αλλά και τη δέσμευση των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τη στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαίωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντόνιο Κόστα.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πορτογαλίας συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά της λιτότητας, με την οποία τονίζουν πως η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω σοβαρών κρίσεων και πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες και τη συνοχή της.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό επεσήμανε τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας, την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Όπως τόνισε, η υπογραφή της Διακήρυξης αν��δεικνύει την προσήλωσή των δύο χωρών να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης»

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης» τόνισε ο πρωθυπουργός, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

«Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων. Σ' αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε. Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί, ενώ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς λέγοντας πως «αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση».

Βολές κατά του ΔΝΤ και του Τόμσεν

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στ�� ΔΝΤ αλλά και τον Πολ Τόμσεν.

Με αφορμή τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, που έκανε λόγο για 2 λάθη από πλευράς ΔΝΤ όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι παράδοξο από τη μία να επισημαίνονται και από την άλλη να υπάρχει επιμονή στην εφαρμογή του λάθους.

«Να σοβαρευτούμε. Δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς αλλά με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που έχει πάρει πορεία δυσάρεστη, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέθηκε και στον Τόμσεν, μιλώντας για εμμονές με αποτυχημένα προγράμματα: «Για ένα τεχνοκράτη υπάλληλο μπορεί να αποτελεί θέμα επιβεβαίωσης των εμμονών του και της καριέρας του το αν θα αποτύχει το πρόγραμμα όπως απέτυχαν τα προηγούμενα δύο. Αλλά στην Ευρώπη μετά από τρεις κρίσεις προέχει η σταθερότητα, η ανάκαμψη και η κοινωνική προοπτική των λαών της».

«Μεγάλη ντροπή η στάση των Σκοπίων»

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει με σκληρά λόγια κατά των Σκοπίων για τα επεισόδια στην Ειδομένη την Κυριακή.

«Απέναντι σε ανθρώπους που δεν κρατούσαν όπλα και δεν συνιστούσαν απειλή, επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η στάση της αστυνομίας των Σκοπίων» είπε με αιχμές ο πρωθυπουργός ζητώντας από τις ευρωπαϊκές αρχές και τον ΟΗΕ να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Παράλληλα, δεν δίστασε να μιλήσει και για πρόκληση από «αλληλέγγυους» -είτε εθελοντές είτε μέλη των ΜΚΟ- που προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη. Μάλιστα, έκανε λόγο για κάποιους που συνελήφθησαν, οι οποίοι έχουν ως βάση τη Γευγελή.

Κόστα: Δεν δίνουν λύση οι πολιτικές λιτότητας

«Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας» είπε, από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Θα αποδεχθούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία» υποστήριξε ο Κόστα και επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

«Βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος» κατέληξε.

Δείτε εδώ την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί: ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ.docΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ.doc

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top