Κυρίτσης: «Ορόσημο το Πάσχα για να αδειάσει ο Πειραιάς»

«Ασκήθηκε αψυχολόγητη βία στην Ειδομένη»

​Μέχρι το Πάσχα θα έχει εκκενωθεί ο Πειραιάς, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες, Γ. Κυρίτσης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Για εμάς ορόσημο είναι το Πάσχα», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά και ότι οι προσφυγικές ροές έχουν περιοριστεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στην Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή.

Όπως είπε, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι' αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει. Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδ��κασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ' όλους», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πράγματα θα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα, αν δεν είχε υπάρξει η κινητοποίηση της ελληνικής αστυνομίας.

Όσον αφορά στην χειρόγραφη επιστολή που μοιράστηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη και τους ξεσήκωσε να περάσουν τα σύνορα, ο κ. Κυρίτσης είπε:

«Μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις. Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο. Ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων άρα όταν υπάρχει διεθνής βοήθεια θα πρέπει να δίνεται στο κράτος».

Καταλήγοντας τόνισε πως επιτέλους συγκροτήθηκαν τα κινητά κλιμάκια ασύλου και θα ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία καταγραφής σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

«Θεωρούμε πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top