Οι θεσμοί ζητούν… ΑΙΜΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΝ ομαδικές απολύσεις και αύξηση ΦΠΑ- Δείτε τα αναλυτικά

Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία μέχρι την Τρίτη

​«Οι δανειστές ζητούν αίμα» υποστήριξε Έλληνας αξιωματούχος που παρακολουθεί την σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς.

Ειδικότερα, δύο email με σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Τρίτη επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως δημοσιεύει η Αγορά.

Ωστόσο, από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει το Μέγαρο Μαξίμου από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Οι θεσμοί εκτός από την αναμόρφωση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος ζητούν:

- Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μέχρι το Σεπτέμβρη.

- Την αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 23% για το ρεύμα και το νερό, και από 6 σε 13% για περιοδικά και βιβλία.

- Και προσδιορίζουν σε 25% το ποσοστό αύξησης φόρου στην κινητή τηλεφωνία και στο 10% το ειδικό τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση.

Επίσης προτείνουν περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, με «πάγωμα» μπόνους και προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια.

Όπως και να συνεχιστεί μέχρι το 2018, η αναλογία μια πρόσληψη για κάθε πέντε αναχωρήσεις από το δημόσιο ώστε να εξοικονομηθούν 450 εκατομμύρια.

Για τις απο��ρατικοποιήσεις υπάρχουν ειδικές αναφορές σε ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, ελληνικό, Εγνατία ενώ οι θεσμοί θέλουν να δουν πλάνα πενταετίας για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αυτές τις διαφορές θα προσπαθήσ��ι να γεφυρώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ώστε Ελλάδα και δανειστές να δώσουν τα χέρια για τεχνική συμφωνία.

Επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας. Αμέσως μετά, πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα που θα συναποφασίσουν όλες οι πλευρές, ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων, πριν τις 20 Ιουλίου που λήγει το ομόλογο ύψους 2,3 προς την ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα μεταβεί στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το χρέος.

Όπως γράφει η Real News η Αθήνα επιδιώκει την αξιοποίηση των μηδενικών επιτοκίων του ευρώ για να μειωθεί το χρέος από το 2022 που φτάνει στο δυσθεώρητο επίπεδο των 33 δισεκατομμυρίων. Οι δανειστές προκρίνουν σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top