Αβραμόπουλος: "Με ικανοποίηση διαπιστώνω τα πρώτα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας"

Μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία

​Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Άγκυρα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Εφκάν Αλά, καθώς και με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Βολκάν Μποζκίρ.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι βα��ικός εταίρος μας και η ΕΕ είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Σε ό,τι αφορά στην μετανάστευση, σκοπός της ΕΕ είναι να αντικαταστήσει τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Επίτροπος. Σημείωσε μάλιστα ότι χθες, περίπου 70 άτομα που χρήζουν προστασίας μεταφέρονται άμεσα και με ασφάλεια από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Επιπλέον 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Πρόκειται, είπε ο Επίτροπος, για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: δεν θα υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών για τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος, που με ικανοποίηση διαπιστώνω τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που σήμερα διαμορφώ��εται. Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα – που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εφαρμογή της συμφωνίας – έχουν ακόμη να κάνουν πολλά, και η Επιτροπή μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ είναι εκεί για να τις υποστηρίζουν».

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε από την Τουρκία να περάσει την νομοθεσία για να διασφαλιστεί η προστασία των Σύρων και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για τους μη-Σύρους που επιστρέφουν και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προστασία.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εκκρεμείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση θεώρησης εισόδου (βίζα) μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η πρόοδος αυτή πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Επιπλέον απηυθύνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να στείλουν όλο το ανθρώπι��ο δυναμικό που χρειάζεται η Ελλάδα, επειδή πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Είμαι σε άμεση επαφή με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Γκράντι για να διασφαλίσουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες υποδοχής».

«Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ασφάλειας, η ΕΕ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή: αυτή της τρομοκρατίας. Ενώ θρηνούμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, αποδοκιμάζουμε και την απώλεια ζωών στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιαρμπακίρ. Και οι δύο περιοχές έχουν σημαδευτεί με το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας. Αυτό όμως, έχει κάνει ακόμη ισχυρότερη τη θέλησή μας να συνεργαζόμαστε για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Τον Επίτροπο συνόδευε ο επικεφαλής της Europol κ. Γουεϊνράιτ, και έθεσε το ζήτημα της άμεσης επαφής και συνεργασία της Europol με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

«Ανοίγουμε έτσι νέους δρόμους στην συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας», κατέληξε ο Επίτροπος.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top