Νέα επίθεση στο ΔΝΤ από τον Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα ελληνικά προγράμματα»

Νέα επίθεση στο ΔΝΤ από τον Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας, με συνέπεια τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και μία πρωτοφανή για την Ε.Ε. ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ, αλλά και στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για συμπόρευση με το Ταμείο.
«Το 2011 το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση -2,6% όμως το αποτέλεσμα ήταν ύφεση -7,1%. Για το 2012 το ΔΝΤ υπολόγιζε ανάπτυξη 1,1% και για το 2013, 2,1%. Το 2012 είχαμε ύφεση -6,6 % και το 2013 ύφεση -3,3%. Το ΔΝΤ σταθερά υποτιμούσε την υφεσιακή δυναμική της λιτότητας» ανέφερε ως παράδειγμα λανθασμένων υπολογισμών του Ταμείου ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε επίσης ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη Συμφωνία την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας» και «βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις του».
Ανέφερε ακόμα ότι «δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός οι καθυστερήσεις για να προκληθεί ασφυξία και να οδηγηθούμε σε capital controls το περσινό καλοκαίρι» και ότι επρόκειτο «για μια σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν πρόκειται να πάει «ούτε ένα χιλιοστό πέρα από αυτά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους χωρίς το ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που ζητά τώρα ο κ Τόμσε��» πρόσθεσε για το ζήτημα, σε μία ακόμη αναφορά κατά του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «οξύμωρο να ζητούν να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη επειδή κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν την αποτυχία τους στα προγράμματα διάσωσης» και επισήμανε ότι «οι περισσότεροι εντός και εκτός της χώρας μιλούν ανοικτά για την ανάγκη να βρεθεί λύση, ή να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό».
Όσον αφορά τη ΝΔ, την κάλεσε αν επιθυμεί να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls, να καταθέσει την πρόταση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Αναφέρθηκε ακόμα ο πρωθυπουργός στις διαρροές των Panama Leaks και σημείωσε αιχμηρά για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου; Μένει να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα τον καλύψει για μια ακόμη φορά. Οψόμεθα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top