Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Α. Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

​Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Αφενός πώς πάει η πορεία της κατασκευής κέντρων φιλοξενίας και αφετέρου η ανάγκη να αποσυμφορηθούν Πειραιάς και Ειδομένη με προτεραιότητα στον Πειραιά πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε ο προσωρινός αυτός χώρος αν δεν είναι ελεύθερος να είναι λειτουργικό.

Για να γίνει αυτό θα αξιοποιηθεί ο Ελαιώνας, ενώ εκτιμάται ότι ο χώρος που δημιουργείται στον Σκαραμαγκά θα είναι έτοιμος σε τρεις με τέσσερις μέρες.

Όσον αφορά στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ναι μεν η εφαρμογή της, αλλά και η τήρηση της νομιμότητας.

«Δε θα στείλουμε 500 ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επανεισδοχής. Δεν μετράμε κεφάλια, μπορεί να είναι 200 ή 600, δεν είναι θέμα αριθμών. Η βασική ευθύνη για την επανεισδοχή είναι στην Frontex», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των υποδομών και της συγκρότησης των επιτροπών ασύλου, ώστε να επεξεργάζονται τις αιτήσεις, ενώ μέχρι τις 7 Απριλίου θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός ξένων εμπειρογνώμων και διερμηνέων πιλοτικά, τονίζοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμα η αποσυμφόρηση να είναι εντατική και πειστική, αλλά όχι βίαιη. Μάλιστα εξετάζεται μήπως η Νάντια Μουράντ Μπουσέ, με την οποία συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης.

Αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top