Αιχμές από Παπαδημούλη: Η Ευρώπη ανέχθηκε μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό

«Πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων»

Αιχμές για τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό άφησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η ΕΕ έκανε το λάθος να ανεχθεί μονομερείς ενέργειες από κράτη-μέλη και υποψήφια κράτη-μέλη, ενάντια στις κοινές αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Όταν τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα ζητούσε μεγαλύτερη ευελιξία στα οικονομικά ζητήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, η ΕΕ απαντούσε ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται και μόνο κοινές αποφάσεις να εφαρμόζονται. Τώρα, με το προσφυγικό ζήτημα, είναι ξαφνικά ανεκτό κάποια κράτη να πετούν τις κοινές αποφάσεις στο κάλαθο των αχρήστων. Αυτή την κατάσταση έχουμε τώρα. Μια Ευρώπη a la carte» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

O κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για τρία λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό:

• Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος της Ευρώπης είναι να πιστεύει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση όταν με έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων αδυνατεί να δεχθεί ένα ή ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες. Προσφυγική κρίση αντιμετωπίζει ο Λίβανος. Προσφυγική κρίση αντιμετωπίζει η Ιορδανία.

• Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με την έλλειψη προετοιμασίας της ΕΕ, τη στιγμή δε που ο πόλεμος στη Συρία κλιμακωνόταν και τα προσφυγικά ρεύματα κατά συνέπεια θα αυξάνονταν.

• Το τρίτο λάθος είναι ότι η Ευρώπη ��χει αποτύχει να εφαρμόσει τις αποφάσεις που η ίδια έχει συμφωνήσει. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν εφαρμόζεται, ή μάλλον έχει εφαρμοσθεί μόνο το 1% των μετεγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόγραμμα μετεγκατάστασης πρέπει να εφαρμοστεί» και μάλιστα με ταχύτητα, ενώ η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί αποτυχία της ΕΕ «να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέ��θηκε ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις από την κυβέρνηση αλλά επικαλέστηκε τα λόγια του διοικητή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος έχοντας ζήσει από κοντά την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγα��ου, τόνισε ότι «καμία χώρα, ακόμα και εκείνη με την καλύτερη και πιο οργανωμένη διοίκηση, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που έκανε η Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top