Δραγασάκης: «Επιλογή μας να λάβουμε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τώρα»

«Αν κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα»

Δραγασάκης: «Επιλογή μας να λάβουμε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ τώρα»

​Για επιλογή της κυβέρνησης να ληφθούν τώρα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ, τονίζοντας πως το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων θα έρθει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, η κυβέρνηση επέλεξε να ληφθούν τα επιπλέον μέτρα, ώστε το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές, ενώ χαρακτήρισε παράγοντα επιβράδυνσης τη συμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4 ��ισεκατομμύρια», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σημείωσε ακόμα πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους δανειστές μας, σε ό,τι έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πλεόνασμα, ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση το 2018, τονίζοντας ότι «δεν ξέρουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ακόμα πως όπως αναφέρεται ρητά στη συμφωνία του καλοκαιριού, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση και πρόσθεσε:

«Τα χρήματα που θα εκταμιευτούν και θα πέσουν στην οικονομία όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι περισσότερα από αυτά που θα αφαιρεθούν με τα μέτρα. Θα συμβούν μία σειρά από θετικά γεγονότα για τον τραπεζικό τομέα και για τη συνολική οικονομία».

Υπογράμμισε μάλιστα πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα τεθεί τέλος στον φαύλο κύκλο και θα αρχίσει μια νέα περίοδος ανάκαμψης».

O κ. Δραγασάκης, επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση δε συζητάει την περικοπή των κύριων συντάξεων.

«Όλα όσα λέει ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν. Ένα από τα βασικά προβλήματα που θέλει να λύσει η κυβέρνηση είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους. Η ριζική και οριστική επίλυση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης και ανόδου της απασχόλησης», είπε.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα ήθελε να γίνει μια εξεταστική επιτροπή και για όσα έγιναν το 2015.

«Και η διερεύνηση του τι έγινε πέρσι προσωπικά με ενδιαφέρει ζωηρά πιστεύω όμως ότι δεν είναι επίκαιρο αυτή τη στιγμή, διότι Εξεταστικές, ξέρετε, έχουν γίνει πολλές, δεν έχουν αποδώσει τίποτα. Αν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να είναι σοβαρό, να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά, τι έγινε, τι θέση πήρε ο ένας, μιλάω και από τους ηγέτες έξω. Δε νομίζω ότι θα ήταν πολύ σοφό αυτή τη στιγμή να το ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο. Όμως…», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Καταρχήν και εμάς μας ενδιαφέρει όσο κι αν φαίνεται αυτό παράδοξο, να δούμε έστω και εκ των υστέρων κάποια γεγονότα, τι ήταν συμπτωματικό, τι ήταν συνειδητό, τι ρόλο παίξανε διάφοροι παράγοντες της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Γι αυτό βάζω και τον προσωπικό τόνο. Ότι και να γίνει, εγώ προσωπικά θα το κάνω στον βαθμό που μπορώ. Αλλά πιστεύω ότι και ως χώρα πρέπει να το κάνουμε. Γιατί; Διότι αυτό το οποίο ζούμε στην πραγματικότητα είναι μια ασύμμετρη σχέση. Η σχέση μας με τους δανειστές είναι μια ασύμμετρη σχέση. Μπορούν να μας καταστρέψουνε, χωρίς εμείς να έχουμε τα όπλα εκείνα».

Τέλος, ανέφερε πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top