Μουζάλας: «Στήνουν νέο “παιχνίδι κατηγοριών” εναντίον της Ελλάδας

«Έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί»

​Επαφές με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται από την προσφυγική κρίση είχε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Κάρεν Αμπού Ζαΐντ, τον ειδικό εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Τομάρ Μπότσεκ, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβυ Αλί Νασί Κορού και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Ρασίντ Ντερμπάς.

Ο κ. Μουζάλας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Φ. Γκράντι συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στα Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού.

Κατά τη συνάντησή του μάλιστα με την κυρία Αμπού Ζαΐντ, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο Άσυλο, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», είπε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια συμφωνία με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Σημείωσε ακόμα ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια, όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation) - που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ - βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και της EASO στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε ακόμα σε ένα «νέο παιχνίδι κατηγοριών που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας», όπως είπε, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Τόνισε μάλιστα πως εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε με νόημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top