Παυλόπουλος: Αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος έχει ως Μινώταυρο τον νεοφιλελευθερισμό

Στην αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ

«Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, βρίσκεται στην επικίνδυνη δίνη μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «ολοένα και περισσότερο η οικονομία, θυμίζει το μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη».
«Αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος που έχει το δικό του Μινώταυρο, ως αρχιτέκτονα αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του είναι το γνήσιο τέκνο, της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Μέσα σ' αυτόν τον οικονομικό Λαβύρινθο κι αντιμέτωπος με το νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε «την επανίδρυση ενός κανονιστικού εποικοδομήματος, το οποίο θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο κυρίως δια της αποκατάστασης του κανόνα δικαίου και της έννομης τάξης στον θεσμικό τους θρόνο, που πρέπει επιπλέον να στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικό βάθρο. Τελικώς δ�� δια της αποκατάστασης του κράτους δικαίου μ' έμφαση στον ανθρωπιστικό πυρήνα του, το κοινωνικό κράτος δικαίου».
Παρουσιάζοντας στους φοιτητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου τον κ. Παυλόπουλο ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπεν Σασόν Μεναχέμ αναφέρθηκε στο μεγάλο επιστημονικό έργο του προέδρου της Δημοκρατίας
Κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να διδάξει στο Πανεπιστήμιο ώστε να βοηθήσει τους ισραηλινούς φοιτητές να μιλήσουν τη γλώσσα της επιστήμης.
«Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα τον ίδιο ουρανό και μπορούμε να μοιραστούμε μια κοινή γλώσσα -τη γλώσσα της επιστήμης» τόνισε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top