Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα

Στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η φόρμουλα «ένας προς έναν» με την Τουρκία

Κομισιόν: Μικρή αλλά ενθαρρυντική η μείωση στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα
«Αυτή η μικρή μείωση είναι ενθαρρυντική», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, για το γεγονός ότι είναι λιγότερες από χίλιες πλέον οι ημερήσιες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000 και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής.
Σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, δήλωσε ότι πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και ότι στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71.
Όπως πρόσθεσε, οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας "ένας προς έναν") στις 4 Απριλίου.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Επιτροπή αναμένει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.
Για την Ελλάδα ανέφερε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ συμπλήρωσε ότι το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο». Όπως πρόσθεσε, οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία, δήλωσε η εκπρόσωπος, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Σύμφωνα επίσης με τη Ν. Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα για αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top