Βίτσας: Πολιτική απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο camp στην Ειδομένη

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση του προσφυγικού

«Στην Ειδομένη, είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο, εκτός από το κέντρο που έχουν η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ΜΚΟ. Το λέω αυτό, διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πάνω στην ελπίδα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν τα σύνορα, εάν εμείς χτίζαμε ένα οργανωμένο camp σε αυτό το χώρο, στην ουσία θα τονώναμε αυτή την ελπίδα, ενώ εμείς θέλουμε να τους μεταφέρουμε σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν πιο πίσω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυ��ικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».
Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει απουσία της οργανωμένης Πολιτείας, ίσα-ίσα που υπάρχει έντονη παρουσία σε όλα τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας» και πρόσθεσε ότι θεωρεί την απόφαση σωστή, ενώ επισήμανε ότι «τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε τους πρόσφυγες να έρθουν σε κέντρα φιλοξενίας».
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με συμφέροντα: «Υπάρχουν τριών ειδών συμφέροντα με τα οποία είμαστε σε διαρκή σύγκρουση και η ελληνική Πολιτεία παίρνει μέτρα. Πρώτον, είναι το συμφέρον των διακινητών: αυτοί οι άνθρωποι με διάφορους τρόπους θέλουν να κρατούν ζωντανή μια απέλπιδα ελπίδα. Δεύτερον, υπάρχουν τα ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων, οι οποίες, επειδή έχουν στην ιδεολογία τους την πολιτική ανοιχτών συνόρων, νομίζουν ότι με πολιτικές πράξεις τέτοιου χαρακτήρα, μπορούν να την επιτύχουν, ενώ από την άλλη πλευρά η FYROM έχει κλείσει τα σύνορά της. Τρίτον, είναι μια δυναμική που αναπτύσσεται στη βάση της απελπισίας, ότι κάποια στιγμή τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από ένα χρόνο...».
Ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση του προσφυγικού. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε με τον πληρέστερο τρόπο την παρουσία μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και εθελοντών στην Ειδομένη. Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά... Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις ΜΚΟ και ακόμα και σε δυσκολίες βρίσκουμε λύσεις. Δεν λέω ότι κάναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχουν προβλήματα» τόνισε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top