Κομισιόν: «Ξεκίνησε η ηράκλεια προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας για την Τουρκία»

Για να λειτουργήσει το σύστημα τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης

​Ξεκίνησε η “ηράκλεια προσπάθεια”, όπως την χαρακτήρισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον ειδικό συντονιστή για την υλοποίηση της συμφωνίας στην Ελλάδα, Μάρτιν Φερβέη να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό ανακοίνωσε ��ατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μάλιστα περιέλαβε την Κύπρο στον κατάλογο των πρώτων χωρών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Συμβουλίου και προσέφεραν συγκεκριμένες θέσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο, το απόγευμα του Σαββάτου, ειδικοί συντονιστές προερχόμενοι από τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη είχαν ήδη μια συνάντηση στο κτίριο της Κομισιόν για το θέμα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενημέρωσε τον Τύπο για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πως η Τουρκία “αποτελεί πλέον ασφαλή τρίτη χώρα” και διευκρίνισε ότι “οι αιτήσεις για άσυ��ο που κατατίθενται από πρόσωπα που φτάνουν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου δεν θα λαμβάνουν απάντηση μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η νομική ενέργεια” από πλευράς Ελλάδας.

Απέρριψε δε όλες τις ενστάσεις νομιμότητας που διακινούνται από τον Τύπο στη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής και της στέρεης γνωμοδότησης των νομικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

Ήδη επισημαίνει η Κομισιόν σε γραπτή ανακοίνωση, “54.000 θέσεις που είχαν προβλεφθεί για τις μετεγκαταστάσεις θα είναι τώρα διαθέσιμες για τους σκοπούς της επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία προς την ΕΕ” .

“Το σχήμα ένας προς έναν έχει ως στόχο να αντικαταστήσει γρήγορα τις παράτυπες μεταναστευτικές ροών σε επικίνδυνες συνθήκες κατά μήκος του Αιγ��ίου με μεθοδικότητα και νομική διαδικασία επανεγκατάστασης" .

Ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση , Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας , Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά πως : "με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία , την Παρασκευή , προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση από το να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο από τις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν την ομαλή , καλή διαχείριση και την ασφαλή άφιξη και την εισαγωγή προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία”.

Για να λειτουργήσει το σύστημα, επισημαίνει η Κομισιόν, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέσουν επαρκή αριθμό θέσεων επα��εγκατάστασης στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων τους.

Ο αριθμός των Σύρων που θα επανεγκατασταθούν θα αφαιρείται από τις υφιστάμενες ποσοστώσεις για μετεγκατάσταση των κρατών μελών .

Σύμφωνα με την Κομισιόν η συμφωνία της Παρασκευής “συμπληρώνει το υφιστάμενο καθεστώς επανεγκατάστασης της ΕΕ για 22.504 ανθρώπους που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 , εκ των οποίων παραμένουν διαθέσιμες 18.000 θέσεις” .

Οι 54.000 θέσεις που προβλέπονται για ανακατανομή από τη μετεγκατάσταση στο σύστημα επανεγκατάστασης αποτελούν “το παρόν μη διατιθέμενο απόθεμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υφιστάμενη απόφαση του Συμβουλίου”, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

Δεδομένης τη δέσμευσης της Συνόδου για 72.000 θέσεις στο σύνολο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την επάρκεια του αριθμού διευκρίνισε ότι στο μέλλον υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης. Διευκρίνισε επίσης ότι η αποστολή Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά αποτελεί τμήμα της απόφασης της Παρασκευής.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top