Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής-Δεν μίλησαν καθόλου για το προσφυγικό

Συζήτησαν για την οικονομία, το κλίμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις-Πρώτη ανάρτηση: 18/03/2016 00:02

​Εγκρίθηκαν από τους 28 τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την οικονομία και το κλίμα, ολοκληρώνοντας έτσι το διακριτό αυτό μέρος της Συνόδου κατά το οποίο δεν έγιναν συζητήσεις για το προσφυγικό.

Οι 28 επισημαίνουν την ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τονίζοντας ωστόσο την σημασία της σωστής λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την ανάγκη για κοινωνική πρόνοια.

Δηλώνουν μάλιστα ότι θα επιστρέψουν σε αποφάσει�� για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης στην Σύνοδο του Ιουνίου, και υϊοθετούν μια απόφαση για τον τομέα του χάλυβα και για την κοινή αγροτική πολιτική.

Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «απασχόληση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα» οι 28 αναφέρουν:

1. Με σκοπό να κατευθύνει τις συζητήσεις του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τους τομείς προτεραιότητας της πολιτικής της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης : αναθέρμανση των επενδύσεων , συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας, και τη τήρηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες αυτές στα προσεχή τους εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης. Αυτές οι πολιτικές θα συμβάλουν στην τοποθέτηση της τρέχουσας ανάκαμψης σε μια πιο βιώσιμη βάση και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τη διαβούλευση της Κομισιόν σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα και τονίζει τη σημασία της σωστής λειτουργίας των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

2. Κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των εργασιών για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης . Θα υιοθετήσει επίσης ένα θεματολόγιο για την εφαρμογή όλων των πτυχών της ενιαίας αγοράς , συμπεριλαμβανομένης στρατηγικής της Κομισιόν για την Ενιαία Αγορά την ψηφιακή ενιαία αγορά και τη ένωση των κεφαλαιαγορών, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικότητα των δυνατοτήτων τους.

3. Υπό το πρίσμα της δύσκολης κατάστασης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα και στο πλαίσιο της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο , η Σύνοδος καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει ταχέως την ανακοίνωση της Κομισιόν με στόχο την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την κατάσταση των αγροτών , ιδίως στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και των χοίρων , που πλήττονται σοβαρά από την πτώση των τιμών . Καλεί την Κομισιόν να ενεργήσει γρήγορα στη βάση των αποτελεσμάτων της συνόδου του Συμβουλίου ( Γεωργίας ) της 15ης Μαρτίου . Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη αυτού του τομέα τόσο σημαντικό για την Ευρώπη.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κομισιόν προτίθεται να εκδώσει σύντομα ανακοίνωση σχετικά με ένα σχέδιο δράσης σχετικά για τον ΦΠΑ . Χαιρετίζει την πρόθεση της Κομισιόν να συμπεριλάβει προτάσεις για αυξημένη ευελιξία για τα κράτη μέλη όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ , η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της χρήσης ακόμα και μηδενικού συντελεστή για τα προϊόντα υγιεινής .

Στο δε κεφάλαιο για το κλίμα περιλαμβάνεται η εξής διατύπωση:

6.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαι��ετίζει την υποβολή από την Κομισιόν της δέσμης μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια , καθώς και της ανακοίνωσης "Οδικός Χάρτης για το Παρίσι " . Ενθαρρύνει τους νομοθέτες να προχωρήσουν το έργο σχετικά με τις προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ,ως ζήτημα προτεραιότητας με βάση τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τις σχετικές στρατηγικές που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθύμισε επίσης τη σημασία μιας πλήρως λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς . Με βάση την ανακοίνωση για το κλίμα , υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην εγχώρια αγορά και να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωση της ενε��γειακής απόδοσης , όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014.

Η προσαρμογή της νομοθεσίας για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου παραμένει προτεραιότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει ταχέως όλες τις υπόλοιπες σχετικές προτάσεις προς το σκοπό αυτό, έτσι ώστε να εμπλακεί σύντομα στη νομοθετική διαδικασία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου και υπογραμμίζει την ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να είναι σε θέση να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού εγκαίρων και σύντομα ώστε να αποτελέσουν μέλη της συμφωνίας από την έναρξη της ισχύος της .

Του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ��νου Αθανασίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top