Κασουλίδης: Η Τουρκία να κάνει υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου

Κασουλίδης: Η Τουρκία να κάνει υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού

​Την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως το άνοιγμα κεφαλαίων βλάπτει την επίλυση του Κυπριακού και πως πρέπει να υπάρξει συγχρονισμός των δύο θεμάτων, εξέφρασε σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

«Η Κύπρος σέβεται όσους εταίρους της πιστεύουν ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και γι’αυτό αποδέχθηκε την συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επί του θέματος» είπε και διευκρίνισε ότι «άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση του Κυπριακού, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να βλάψει τις εν εξελίξει συνομιλίες».

«Η απαίτηση της Τουρκίας να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια δεν συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», υπογράμμισε. Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, αφού σημείωσε ότι «ούτε το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά ούτε και η άρνηση ανοίγματός τους βοηθούν στην παρούσα περίπτωση», υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε το θέμα «του συγχρονισμού των δύο διαδικασιών, εφόσον με την επίλυση του Κυπριακού θα υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία».Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση έδειξαν κατανόηση για τις θέσεις της Κύπρου και δεν ασκήθηκε καμία πίεση προς την κυπριακή πλευρά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι «η Κύπρος ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και για πρώτη ��ορά μετά από τρία χρόνια θα επανενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

«Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου.

Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι «οι οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο είναι θετικές», τόνισε πως «η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ.Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου κ.Ντέϊβιντ Λίντινγκτον, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Μαρτίου.

Δείτε επίσης:

Κομισιόν: Ξεκίνησε η τεχνική προετοιμασία για τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top