Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται στις συμπληγάδες της λιτότητας και των κλειστών συνόρων

«Βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο - Είμαστε απογοητευμένοι αλλά θα το παλέψουμε μέσα σε αυτή»

​Το ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε συμπληγάδες και συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι μιλώντας στην συνάντηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

τσίπρας (800x533).jpg

«Η Ευρώπη κρατά κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους και ανοιχτές τις πόρτες της σε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας και να συνομολογήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο» είπε και συμπλήρωσε πώς η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται ενώπιον των συνεπειών των επιλογών της. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, ενώ όπως επισήμανε εδώ και σαράντα χρόνια έχει αποδειχθεί ανίκανη να λύσει το Παλαιστινιακό.

τσίπρας 3 (800x533).jpg

«Σήμερα, η Ευρώπη έντρομη ανακαλύπτει ότι το πρόβλημα φθάνει στην αυλή της. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν με νευρικό κλονισμό όχι γιατί δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν στον κοινωνικό τους ιστό 1-2 εκατ. προσφύγων, αλλά γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν θρέψει στο υπογάστριο της Ευρώπης το τέρας του φασισμού στο οποίο δίνουν τροφή με το να αντιδρούν σπασμωδικά. Για παράδειγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε και υποκριτικό αυτό που γίνεται με το θέμα της Εθνικής Κυριαρχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς έχουμε να κάνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Σήμερα που είμαστε μπροστά σε μία κρίση που υπερβαίνει ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες και μπορούν κάποιες χώρες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, να κλείνουν τα σύνορα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για αντιφάσεις οι οποίες οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός σύγκρινε και τις αντιδράσεις των χωρών που μονομερώς κλείνουν τα σύνορα διότι κατά τη γνώμη τους υπερτερεί η εθνική κυριαρχία, με τις αντιδράσεις τους για την Ελλάδα μετά τις εκλογές που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τότε σύσσωμοι οι 27 θέλησαν να επιβάλουν ως μονόδρομο τη λιτότητα σε μια χώρα που δημοκρατικά είχε εκλέξει μια κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Οδηγηθήκαμε σε ένα θρίλερ που το αποτέλεσμα ήταν « take it or leave » ή το παίρνετε ή βγαίνετε εκτός ευρώ και θα σας δώσουμε βοήθεια σαν να επρόκειτο για χώρα του τρίτου κόσμου.

τσίπρας 2 (800x533).jpg

«Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας προσπάθειας, η Ευρώπη των "28" να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, τον μονόδρομο της σκληρής λιτότητας, σε μία χώρα που αποφάσισε δημοκρατικά να εκλέξει μία κυβέρνηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Και οδηγηθήκαμε μάλιστα σε ένα θρίλερ, όπου το αποτέλεσμα ήταν take it or leave it» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως επεσήμανε, στόχος είναι να μπορέσει να επιστρέψει η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής.

«Παρά το ότι είμαστε απογοητευμένοι από την πορεία της επιμένουμε να παλέψουμε στο πλαίσιό της και όχι έξω από αυτό. Εντούτοις οφείλουμε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και την πορεία της» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top