Ξανά στη σουίτα με το κουαρτέτο ο Τσακαλώτος - Όλο το παρασκήνιο

Αντιδρά στο φορολογικό η τρόικα-Ετοιμάζει αντιπρόταση το υπουργείο Οικονομικών

Ξανά στη σουίτα με το κουαρτέτο ο Τσακαλώτος - Όλο το παρασκήνιο

​Ακόμη μια συνάντηση με τους Θεσμούς είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε η Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σημείο αιχμής ήταν οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αλλά και νέες προτάσεις που η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο τραπέζι για να αντιμετωπίσει τα όσα ζητούν οι δανειστές για το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό θέμα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, η νέα ανεξάρτητη αρχή για τα δημόσια έσοδα.
Φεύγοντας ο κ.Τσακαλώτος είπε στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρξει αντιπρόταση σε αυτές τις πολύ σκληρές προτάσεις του κουαρτέτου των Θεσμών για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει απόρριψη των προτάσεων των εκπροσώπων των δανειστών, γεγονός που δείχνει ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολο και αναζητούνται χρήματα από την φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, «η ελληνική πρόταση για την φορολογία περιλαμβάνει την εξασφάλιση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα Παρασκευή είχαμε μια έκθεση από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία γράφει τρεις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων: α) η διενέργεια περίπου 90.000 ελέγχων στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων β)η καταγραφή τραπεζικών καταθέσεων, δανείων αλλά και της ιδιοκτησίας μετοχών και γ) ο εντοπισμός όσων επιχειρήσεων εισπράττουν ποσά με πιστωτικές ή χρεωστικές ��άρτες, αλλά δεν εκδίδουν τις αποδείξεις».

Η τρόικα όμως εκτός από την μείωση του αφορολόγητου έδωσε «κόκκινη» κάρτα και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την θέσπιση πολύ υψηλών φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα. Η ελληνική πλευρά πρότεινε ανώτατο συντελεστή 50% στην κλίμακα συν 10%, ώστε ο συνολικός ανώτατος συντελεστής να φτάσει το 60%. Η τρόικα από την άλλη πλευρά προτείνει ανώτατο συντελεστή 47% στην κλίμακα συν 8%, ώστε ο συνολικός ανώτατος συντελεστής να φτάσει το 55%, γιατί θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση είναι... αντικίνητρο για την εργασία και κίνητρο για την απόκρυψη εισοδημάτων.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

Γιατί «πάγωσε» ο Τσακαλώτος το βράδυ της Πέμπτης στο ραντεβού με τους Θεσμούς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top