Ντάικχοφ-Αβραμόπουλος:Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τελείωσε,ώρα για νόμιμη δίοδο στην ΕΕ

Καλωσόρισε τις προτάσεις της Τουρκίας το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών

​Την ώρα που στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο των συνόρων, παρά τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας Συνόδου, ότι τα κράτη δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών καλωσόρισε την Πέμπτη τις προτάσεις που έκανε η Τουρκία στην πρόσφατη συνάντηση των 28 ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Η παράνομ�� μετανάστευση από το διάδρομο των Βαλκανίων έχει ... τελειώσει, ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας, να δώσουμε βοήθεια στην Ελλάδα», τόνισε ο προεδρεύων υπουργός μετανάστευσης της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στον Τύπο. Ο ίδιος εξήγησε ότι «κανένα πρόσωπο που δεν έχει καταθέσει αίτηση ασύλου δεν μπορεί να διέλθει εντός της ζώνης Σένγκεν», περνώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ολλανδός υπουργός συνέδεσε το ζήτημα αυτό με την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θ.Αθανασίου, οι 28 συζήτησαν και σε σχέση με την κοινοτική ακτοφυλακή, σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη ολοκλήρωση του σχεδίου, όπως άλλωστε και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο τελευταίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, επέκρινε τα κράτη μέλη για το γεγονός ότι σε σχέση με το σύστημα μετεγκατάστασης, μόνο 3000 θέσεις έχουν προσφερθεί και μόνο 830 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. Τόνισε μάλιστα ότι ο στόχος του Συμβουλίου είναι να δημιουργούνται 6000 θέσεις τον μήνα και πως 231 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα μόνο τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον κύριο Αβραμόπουλο, τα κράτη μέλη έχουν επιδείξει θετική διάθεση στο θέμα και θα υπάρξει σύντομα πρόοδος. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει γύρο επαφών με τους υπουργούς και έλαβε το συγκεκριμένο αισιόδοξο μήνυμα.

Ο κύριος Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι καθώς η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει, η ΕΕ πρέπει τώρα να δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς διόδους μετανάστευσης, ώστε να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι συνιστά “μια ασφαλή τρίτη χώρα” και ειδικότερα αν η Τουρκία αποτελεί τέτοια χώρα, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μπορούν να σταλούν πίσω, ο επίτροπος εξήγησε ότι ... πρέπει να μην υπάρχει κίνδυνος νομικής καταδίωξης στη χώρα αυτή, να υπάρχει κράτος δικαίου και να υπάρχει η δυνατότητα για αίτηση ασύλου στη βάση των προβλέψεων της συνθήκης της Γενεύης. Το να της αποδοθεί το καθεστώς αυτό, θα αποτελέσει απόφαση της ΕΕ και για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστεί.

Η συνθήκη της Γενεύης “είναι το ευαγγέλιο” για τη συνεργασία της ΕΕ με τα τρίτα κράτη, είπε ο επίτροπος και υπαινίχθηκε ότι η Κομισιόν είναι πολύ κοντά στη νομική τεκμηρίωση της επιστροφής των προσφύγων προς την Τουρκία.

Τέλος, σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για απελευθέρωση των θεωρήσεων (Βίζα), “η Τουρκία”, ο κύριος Αβραμόπουλος, είπε ότι «είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Δείτε επίσης:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν για μαζική είσοδο προσφύγων σε Αλβανία και Ιταλία

Κομισιόν: Τα κράτη πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους και όχι να κάνουν μονομερείς ενέργειες

ΤΡΕΛΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τα «κρυφά» μηνύματα που αντάλλαζαν Μέρκελ και Νταβούτογλου στη Σύνοδο

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας μαθαίνει τι γίνεται στο προσφυγικό από το twitter

ΟΜΟΛΟΓΙΑ Μαξίμου: «Τα σύνορα είναι κλειστά»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top