ΝΔ: «Αρνητικό το ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες»

«Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί στις επαφές Τσίπρα στη Σμύρνη»

​Αρνητικό χαρακτήρισε η ΝΔ το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία εμφανίστηκε με υπέρογκες απαιτήσεις.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm, ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, «είναι αρνητικό ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση».

«Μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τις 15-18 Μαρτίου, η περίοδος που μεσολαβεί αποδεικνύεται και αναδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, το πρώτο στάδιο της είναι, θα έλεγα, άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό, διότι δεν είναι μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο οι συνομιλίες που θα κάνει σήμερα στη Σμύρνη ο κ. Τσίπρας με τον ��. Νταβούτογλου, που θα συζητήσουν και το προσφυγικό. Τα μάτια μας και της ελληνικής κοινής γνώμης, πρέπει να είναι στραμμένα πάνω σ’ αυτά τα οποία θα συζητηθούν εκεί», πρόσθεσε.

Τόνισε μάλιστα πως η Τουρκία εμφανίστηκε με παράλογες και υπέρογκες απαιτήσεις, μιας και όπως είπε «είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια κατάσταση ασφυκτικής πίεσης προς την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «μια διασύνδεση προσφυγικού και οικονομικού προγράμματος μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τη χώρα».

«Μία έστω και μικρή ελάφρυνση αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, εάν συνδεθεί με μείζονες υποχωρήσεις στο προσφυγικό, αυτές μπορεί να έχουν συνέπειες στρατηγικές και βάθους πολλών χρόνων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Επιτέλους, είναι η ώρα να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου του 2012, διότι αυτή είναι η βάση συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους και όχι η άλλη. Πρώτο αυτό, δεύτερο, ούτως ή άλλως αυτή η συζήτηση όταν ξεκινήσει, προφανώς δεν θα αφορά τη γενναία διαγραφή. Θα αφορά ενδεχομένως μία επιμήκυνση και στην καλή περίπτωση μία μείωση των επιτοκίων, επομένως δεν είναι στο τραπέζι μία γενναία διαγραφή και βεβαίως δεν υπάρχει στο τραπέζι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη ρύθμισης του χρέους συνολικά, που επίσης ήταν ένας από τους στόχους, μαξιμαλιστικούς, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω ότι δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά βλέπω ότι συνδέεται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα».

Σχολίασε τ��λος και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου λέγοντας:

«Ήταν μία παραδοχή ανάμειξης στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στη βάση αυτής της παραδοχής, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε θεσμικά και ζήτησε άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, διότι δεν μπορεί να επικρέμεται χωρίς κάποια συζήτηση δημόσια, δεσμευτική και σοβαρή και θεσμική αυτό το ζήτημα και επίσης ζητήσαμε να έρθει η δικογραφία κατευθείαν στη Βουλή. Κινηθήκαμε θεσμικά και τα επόμενα βήματα και οι επόμενοι χειρισμοί μας θα εξαρτηθούν πολύ από το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών που σε πρώτη φάση ζητήσαμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top