Τσίπρας: «Δελεαστική η πρόταση της Τουρκίας, υπερβολικά κάποια από τα ανταλλάγματα που ζητά»

«Στη Σύνοδο υψώθηκαν τείχη σε εκείνους που τα χτίζουν»

​Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, τονίζοντας ότι υπήρξε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου της συζήτησης από τις μονομερείς κινήσεις που θα έκλειναν την βαλκανική οδό, απομονώνοντας την Ελλάδα, στην εύρεση ουσιαστικής λύσης σε συνεργασία με την Τουρκία.

«Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα κράτη και κάποια από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε ουσιαστικό διάλογο», είπε ο Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά υπογράμμισε τη σημασία που έχει μια ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να σταματήσει το καθημερινό δράμα, που διαδραματίζεται στο Αιγαίο με τους νεκρούς ανθρώπους, αλλά και να καταπολεμηθούν οι διακινητές.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί και σήμερα, αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Σμύρνη και στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου.

«Θα προχωρήσουμε σε μία ιστορική, πιστεύω, απόφαση, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε να παίρνει πίσω η Τουρκία όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Αυτή η συνεργασία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, που πρέπει να είναι ο κοινός στό��ος μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στη Σύνοδο, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο οποίος αναδείχθηκε «ανάμεσα στις δυνάμεις που δε σέβονται την αξία του διαμερισμού ευθύνης και βαρών και θεωρούν ότι το προσφυγικό δεν τους αφορά και είναι υπόθεση άλλων».

«Πιστεύω ότι εκτέθηκαν. Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως απομονώθηκ��ν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε εκείνους που τα χτίζουν», τόνισε ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας πως η σύνοδος της 18ης Μαρτίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Αναφερόμενος τέλος στις αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είπε:

«Ουσιαστικά έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας, πλήρη οικονομική, τεχνική στήριξη. Πετύχαμε σαφή αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Πετύχαμε, και αύριο θα το επικυρώσουμε, επικαιροποίηση για fast track επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία. Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά γεγονός είναι πως χρειάζονται πολλά ακόμη».

«Οι εικόνες από την Ειδομένη, που προβάλλονται σε όλον τον κόσμο, είναι τραγικές. Αν δεν μπορούν να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ και κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον πολιτισμό μας, τις αντοχές μας, την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ αλλά μόνο τους ανθρώπους αυτούς και τις χώρες από τις οποίες περνούν, κάνουν μεγάλο λάθος και αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσομε ακριβά ως ΕΕ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ στις Βρυξέλλες - Δώσανε ΓΗ και ΥΔΩΡ στην Τουρκία οι 28 για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Τσίπρας: Πρέπει να κάνει βήματα η Άγκυρα και στο Κυπριακό για την ένταξη στην ΕΕ

Θρίλερ για γερά νεύρα στις Βρυξέλλες- Νέο προσχέδιο από τη Μέρκελ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top