ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ των Βρυξελλών - Τι έφαγαν - Πλούσιο φωτορεπορτάζ!

Σφάζουν οι ματιές της Μέρκελ προς τον Νταβούτογλου - Πρώτη ανάρτηση: 16:12

ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ των Βρυξελλών - Τι έφαγαν - Πλούσιο φωτορεπορτάζ!

​Η διπλωματία περνάει και από το… στομάχι κι έτσι οι 28 ηγέτες της ΕΕ, με προεξάρχουσα την Α. Μέρκελ, η οποία δεν θέλει επουδενί να κλείσουν τα σύνορα και να μπει μπουρλότο στη Συνθήκη της Σένγκεν, έκαναν τις απαραίτητες ζυμώσεις, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις της Τουρκίας αλλά και να μάθουν τις αξιώσεις της Άγκυρας, σε ένα λουκούλλειο γεύμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

1457357842102217 (1).jpg

Για πρώτο πιάτο οι ηγέτες της ΕΕ… φίλεψαν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, σούπα από σελινόριζα και τάρτα καρότου (το μαστίγιο το άφησαν για αργότερα), ενώ το κυρίως ήταν φιλέτο γλώσσας με λάδι βασιλικού και μικρά λαχανικά. Όσο για το γλυκό ο Α. Νταβούτογλου και οι 28 ηγέτες της ΕΕ απόλαυσαν φραμπουάζ από μάνγκο και βατόμουρο και το συνόδευσαν με καφέ.

1457357842280113 (1).jpg

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου - Τουσκ που δεν έγιναν ποτέ

Μετά το τέλος του γεύματος δεν έγιναν οι κοινές δηλώσεις Νταβούτογλου – Τουσκ όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Αντίθετα ακολούθησε η παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία και ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία προειδοποίησε την Τουρκία πως οι απαιτήσεις της για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές.

Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δε θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα της χρηματοδότησης και της επανεγκατάστασης.

cc87zjaxeay6zdf.jpg

Όπως αναφέρει μάλιστα το Politico, οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής από τον Τούρκο πρωθυπουργό και η αντίδραση της Α. Μέρκελ, θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Ο Α. Νταβούτογλου απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και εγγυήσεις ότι θα επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει στο κλείσιμο των συνόρων, όπως ανέφερε το αρχικό προσχέδιο στο οποίο είχαν καταλήξει οι διπλωμάτες των 28 κρατών μελών.

Μετά τη Σύνοδο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο και εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, ο κ. Νταβούτογλου θα επιστρέψει για το δείπνο, όπου και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

1457357842544612 (1).jpg

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της σημερινής Συνόδου είναι από την ευρωπαϊκή πλευρά να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ και ο Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

1457357843478524 (1).jpg

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην Τουρκία να αποδεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύ��ους πρόσφυγες ή ακόμα κι εκείνους, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις Βρυξέλλες! Δεν θα υπάρχει στο κείμενο αναφορά για κλείσιμο συνόρων

ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες! Με ΒΕΤΟ απειλεί η Μέρκελ Γιούνκερ και Τουσκ

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τις Βρυξέλλες: Πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα

Ζητά ανταλλάγματα ο Νταβούτογλου: Να δούμε και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε για κοινή προσέγγιση στις Βρυξέλλες

ΞΕΧΑΣΤΕ την Ευρώπη που ξέρατε! Ο Τουσκ το λέει καθαρά: «Θα κλείσουμε τη Βαλκανική Οδό»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top