ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις Βρυξέλλες! Δεν θα υπάρχει στο κείμενο αναφορά για κλείσιμο συνόρων

Απέδωσε η πίεση από Μέρκελ, Τσίπρα και Γιούνκερ - Πρώτη ανάρτηση: 13:47

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις Βρυξέλλες! Δεν θα υπάρχει στο κείμενο αναφορά για κλείσιμο συνόρων

​Απέφεραν καρπούς τελικά οι πιέσεις τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, όσο και του Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Α. Τσίπρα και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν θα υπάρχει η φράση για «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων».

Μάλιστα όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος η Α. Μέρκελ φέρεται να υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα δικαίωνε τις ενέργειες της Αυστρίας.

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει πως μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο κλείσιμο του διαδρόμου, όπως άλλωστε φάνηκε και από το προσχέδιο του κειμένου που διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Όμως ύστερα από συντονισμένες αντιδράσεις από την Α. Μέρκελ, τον Α. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τελικά άλλαξε όλη η βάση της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες για ολοκλήρωση των hot spots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, πλέον οι πιέσεις ασκούνται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα για την εφαρμογή όλων όσων έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το νέο κείμενο που δεν περιλαμβάνει τη φράση για το κλείσιμο της διόδου των Βαλκανίων είναι έτοιμο και θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγές του Μαξίμου, επιβεβαίωναν την μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό και σημείωναν πως μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Χαρακτήριζαν μάλιστα ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως «τα γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανέναν, αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Ενδεικτική του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που υπήρχε μέχρι και πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, είναι η παραδοχή στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είναι απαράδεκτο, αλλά είναι «μη αναστρέψιμο».

Όμως όλη αυτή η εικόνα φαίνεται να ανατρέπεται μετά και από τη σκληρή στάση της Μέρκελ απέναντι τόσο στις χώρες που υψώνουν τείχη, όσο και στην Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται μάλιστα να υποστηρίζει πως είναι κοινός τόπος τα ανοιχτά σύνορα, ότι το κλείσιμό τους είναι απαράδεκτη ενέργεια, δεν πρέπει να επικροτηθεί στη δήλωση της Συνόδου και ότι το χειρότερο όλων είναι να επιβραβευτούν αυτοί που δημιουργήσαν την εκρηκτική αυτή κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες! Με ΒΕΤΟ απειλεί η Μέρκελ Γιούνκερ και Τουσκ

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ απ�� τις Βρυξέλλες: Πως οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα

Ζητά ανταλλάγματα ο Νταβούτογλου: Να δούμε και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε για κοινή προσέγγιση στις Βρυξέλλες

ΞΕΧΑΣΤΕ την Ευρώπη που ξέρατε! Ο Τουσκ το λέει καθαρά: «Θα κλείσουμε τη Βαλκανική Οδό»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top