Κοτζιάς-Τσαβούσογλου: Το προσφυγικό αφορά όλη την ΕΕ όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία

Συμφώνησαν να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή

​Για «παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για το προσφυγικό στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

«Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή» πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος ομόλογός του συμφώνησε ότι το προσφυγικό δεν είναι διμερές ζήτημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία στηρίζει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτήν την κρίση του προσφυγικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, ο κ.Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα έχει μια συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία όπως επίσης και με άλλες χώρες της ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1