Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζήτησε ο Βούτσης

«Αν δεν βγούμε από την επιτήρηση, δεν θα μπούμε στην ανάπτυξη»

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση και να τελειώσει η επιτήρηση, ώστε σε 2-3 χρόνια να βγούμε από το μνημόνιο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών του Κοινοβουλίου για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

«Υποχρέωση μας είναι να αποτινάξουμε την Επιτροπεία για να μην πάνε οι νέοι μας ως φτωχό δυναμικό στην Μέρκελ και τον Ολάντ», πρόσθεσε.

Ο κ.Βούτσης ζήτησε μάλιστα να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων σε αυτό. «Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών, δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια», είπε ο κ.Βούτσης, κάνοντας λόγο για «ακατανόητες απαιτήσεις των Θεσμών σε βαθμό τιμωρίας που δεν οδηγούν την Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Διότι δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, έρχονται αιτήματα που αποτελούν... εμπόδιο και δυσκολία, αιτήματα που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση» τόνισε, δίνοντας ως παράδειγμα ότι η «επιμονή και η απαίτηση των Θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν στα όρια της εκδικητικότητας και στόχευε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού». «Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε τι είχε γίνει με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Στις συζητήσεις με τους θεσμούς υπήρχε επιμονή στο ζήτημα της ιδιωτικής παιδείας, όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βούτσης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων. «Σε μία άλλη συζήτηση με τους θεσμούς υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε: «υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει η ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα».