Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση να φύγει και να δημιουργηθεί Κοινοβούλιο του Κέντρου

"Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις"

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση να φύγει και να  δημιουργηθεί Κοινοβούλιο του Κέντρου

​Να δημιουργηθεί ένα «κοινοβούλιο του Κέντρου» όπου θα συναντηθούν «όλοι αυτοί που έχουν τις ίδιες αγωνίες», πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου πραγματοποιείται το δεύτερο συνέδριο του κόμματος.

«Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές,στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά, στελέχη από την πρωτοβουλία των '58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες» εξήγησε ο κ.Θεοδωράκης και πρόσθεσε «Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει… Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, ��ωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες».
Για τον επικεφαλής του Ποταμιού, η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας, μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας. «Όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά, δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις», εξήγησε.
Ο κ.Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα διαλυθεί. «Το Ποτάμι δεν θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη Κεντροδεξιά ή τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του. Ο τόπος μάς χρειάζεται όρθιους στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού, και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Θεοδωράκης κάλεσε τα δύο κόμματα να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό, κάνοντας έμπρακτη αυτοκριτική. «Μπορούν να τολμήσουν συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα που υπηρέτησαν τα χρόνια της εξουσίας τους; Ας το αποδείξουν. Εμείς το έχουμε αποδείξει και το έχουμε πληρώσει», είπε ο κ.Θεοδωράκης.
Ανέπτυξε μια εκτενή ατζέντα θεμάτων, επί των οποίων υποστήριξε ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Λαϊκισμό ή μεταρρυθμίσεις. Δυνατή οικονομία- Δικαιοσύνη -Παιδεία δεν θα έχουμε ποτέ, αν δε νικηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, αν δεν νικηθούν αυτοί που λένε μεγάλες κουβέντες και δεν εννοούν τίποτα», είπε σε άλλο σημείο ο κ.Θεοδωράκης, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση γέρασε πριν την ώρα της. Σαν τους ναυαγούς σε μια θάλασσα από σκουπίδια, γαντζώνονται από την εξουσία μέχρι να περάσει το επόμενο κύμα... Και μετά; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει» τόνισε.

«Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση. Η χώρα, δε θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα. Η χώρα θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής» πρόσθεσε .

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, έκανε λόγο για «έγκλημα της κυβέρνησης». «H Ευρώπη γυρνάει στα χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών. Η απραξία των ηγετών της στρέφει τον κόσμο στην ακροδεξιά. Όμως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράκτες και αφορισμούς, η λύση, και εδώ, είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές», σχολίασε. Τέλος, ο κ.Θεοδωράκης έστρεψε τα βέλη του προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ενώ τις κάλεσε να δείξουν τη δύναμή της Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top