Στα δύο η Ευρώπη για το προσφυγικό: Φάιμαν κατά Ελλάδας – Οργή από Μέρκελ για Αυστρία!

«Να μην ελπίζει η Ελλάδα ότι θα μας στείλει εδώ όλους τους πρόσφυγες» είπε

Στα δύο η Ευρώπη για το προσφυγικό: Φάιμαν κατά Ελλάδας – Οργή από Μέρκελ για Αυστρία!

Έτοιμη να «σπάσει» στα δύο μοιάζει η Ευρώπη με φόντο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με το να στέλνονται οι πρόσφυγες στην Αυστρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier.

Ο Αυστριακός καγκελάριος έδωσε μεν στήριξη στην Ελλάδα για τον αγώνα κατά της λιτότητας αλλά διαμήνυσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως ούτε ο ίδιος ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαναπαύονται στην ιδέα ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

Μάλιστα, «απαντώντας» στην κριτική που έχει ασκηθεί στη Βιέννη, ο Φάιμαν υποστήριξε πως δεν μπορεί η Ελλάδα (η οποία έχει δεχθεί 11.000 αιτούντες άσυλο) να ζητά από την Αυστρία (που έχει δεχθεί 90.000) να δεχθεί 200.000 ανθρώπους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδιώ�� στα οποία λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και μετά αυτοί μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αυστρία.

Συνεχίζοντας είπε ότι ασκείται κριτική στην Αυστρία γιατί θα βόλευε να αναλάμβανε αυτή όλους τους πρόσφυγες, ενώ ειδικά για τη Γερμανία είπε με αιχμές πως πέρυσι υποδεχόταν τους πρόσφυγες με πανό αλλά όχι πλέον.

Στην αντεπίθεση η Γερμανία – Μέρκελ: Στην Ευρώπη δεν λαμβάνουμε αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών

Στην αντεπίθεση πέρασε, εξάλλου, η Γερμανία όσον αφορά τη στάση της Αυστρίας για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ είπε με αιχμές για τα Σκόπια αλλά και τη Βιέννη: «Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών». Με νόημα, μάλιστα, πρόσθεσε πως «εθνικά συνοριακά μέτρα του ενός ή του άλλου είδους, δεν θα οδηγήσουν στο να μην έρχονται πια πρόσφυγες αλλά στο να αναζητήσουν οι διακινητές νέες διαδρομές».

Ο Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή και συνολική λύση» που πρέπει να βρεθεί στο προσφυγικό, η οποία θα αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος και «θα μειώσει αισθητά και μόνιμα τον αριθμό των παράνομων μεταναστών για όλα τα κράτη-μέλη».

Ο ίδιος, βέβαια, επεσήμανε πως δεν θα λυθούν ξαφνικά όλα τα προβλήματα μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Ζάιμπερτ προσέθεσε ότι πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιχειρήσει και στις 7 Μαρτίου να διαπιστώσουμε μαζί με την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους πού βρισκόμαστε και να προχωρήσουμε την ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top