Θα πάρει σβάρνα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ο Τουσκ-Έρχεται εσπευσμένα και στην Αθήνα

Θα δει και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ-Στόχος να αποκατασταθεί η Σένγκεν

Θα πάρει σβάρνα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ο Τουσκ-Έρχεται εσπευσμένα και στην Αθήνα

​Βλέποντας την κατάσταση ημέρα με την ημέρα να χειροτερεύει στο προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνει δράση και ετοιμάζει περιοδεία στις χώρες που βρίσκονται στον Δυτικό Βαλκανικό Διάδρομο.

Ο κ.Τουσκ από την 1η έως και την 3η Μαρτίου θα βρεθεί σε Βιέννη, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Αθήνα αντίστοιχα στην προσπάθεια του να δημιουργήσει συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να προετοιμάσει την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου, καθώς επίσης και τη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 17 του μήνα. Όλα αυτά, στον απόηχο της πρωτοβουλίας που πήρε η Βιέννη για σύσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση του προσφυγικού, αλλά και της κίνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα με τη χώρα μας.

Ο κ.Τουσκ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες στις 4 Μαρτίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να αποκατασταθεί. Θα χρειαστούν χρήματα, χρόνος και πολιτική προσπάθεια. Θα υπάρχουν χώρες που ίσως να μην θέλουν να συνεργαστούν σε αυτή την πρόκληση, ωστόσο η Ευρώπη θα είναι εκεί για τις βοηθήσει. Πρέπει να επενδύσουμε στην Σένγκεν και όχι στην κατάρρευση της. Πρέπει να αποφύγουμε μια μάχη με σχέδια Α, Β και Γ που δημιουργούν μόνο διαιρέσεις στην Ευρώπη. Αντί αυτού θα πρέπει να κοιτάξουμε για μια σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο», είχε δηλώσει ο κ.Τουσκ στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ.Τουσκ θα επικεντρώσει στις βασικές χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου, καθώς το Συμβούλιο Κορυφής του Φεβρουαρίου αποφάσισε να επιστρέψει σε μία κατάσταση ,όπου όλα τα μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες και δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών,που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν άσυλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top