ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε 10 μέρες,αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει-Πάμε για ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Δραματική προειδοποίηση για το προσφυγικό

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε 10 μέρες,αλλιώς η Σένγκεν καταρρέει-Πάμε για ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

​Με άκρως δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την προσφυγική κρίση, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» είπε ο κ.Αβραμόπουλος μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που έλαβε χώρα στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Ο κ.Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη, προειδοποιώντας πως η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.

«Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία», πρόσθεσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα ("wave through policy"), ούτε μπορούμε να βάζουμε ��νώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

Ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες, αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.

Ο κ.Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι οι εθνικές δράσεις δεν είναι λύση, αντιθέτως παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top