ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη

​Αγριεύει το σκηνικό με την Αυστρία με αφορμή το προσφυγικό, αν και τον Οκτώβριο ο Aλέξης Τσίπρας είχε επιφυλάξει αποθεωτική υποδοχή στον Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Χρυσούλα Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».
Για τον κ.Κοτζιά, «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία... μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους πως αν δεν σεβαστούν την συμφωνία και αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγι��ό, όπως κάνει η Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συναινεί σε μελλοντικές συμφωνίες.
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στην διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, είπε πως είναι "απαράδεκτο" από την πλευρά της Αυστρίας, μιας χώρας με μεγάλη ιστορία να γίνεται κάτι τέτοιο, αφού όπως υποστήριξε, το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την μεγίστη συνεννόηση και συνεργασία των κρατών μελών.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top