Βαρουφάκης: H EE θα έχει το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει

«Μπορεί να έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας αλλά δεν πρόκειται να αποδοκιμάσω τον Τσίπρα»

Βαρουφάκης: H EE θα έχει το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει

Την εκτίμηση ότι σε 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρχει εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «The Global Conversation» του Euronews.

«Σε 10 χρόνια η ΕΕ δεν θα υπάρχει, θα μοιάζει με μια αστεία εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ευτυχώς, εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο προσωπικής ελευθερίας αλλά έχουμε πολλές ομοιότητες. Η Σοβιετική Ένωση ήταν μια οικονομική ένωση που δεν ήταν βιώσιμη, αλλά διατηρήθηκε όσο κράτησε για πολιτικούς λόγους. Όσο περισσότερο διατηρείς μια μεγάλη ένωση που δεν μπορεί να επιβιώσει και το κάνεις αυτό με αυταρχισμό, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στη διάλυση» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και σε ερώτηση για τις ηχογραφήσεις των Eurogroup, δηλώνοντας… «περήφανος»: «Είμαι πολύ περήφανος που το έκανα αυτό, πολύ περήφανος. Και όποιος θέλει μπορεί να με προκαλέσει». Όπως εξήγησε, την απόφαση την πήρε μετά την πρώτη συνεδρίαση στην οποία πήρε μέρος όπου και έμαθε πως δεν τηρούνται πρακτικά.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να μεταδίδονται… live οι συνεδριάσεις των Eurogroup! «Άκουσα να λέγονται πράγματα εκεί μέσα από υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους που ποτέ δεν θα έλεγαν αν ο λαός -που τους έστειλε εκεί, που πληρώνει τους μισθούς τους και τους ψήφισε- μπορούσε να παρακολουθεί και να ακούσει» τόνισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας, είπε: «Στις 25 Ιουνίου μου παρουσιάστηκε ένα σχέδιο, με μορφή τελεσιγράφου από την τρόικα. Αφορούσε τη δημοσιονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να εφαρμόσουμε, καθώς και το μοντέλο χρηματοδότησης.Τότε, ξεκίνησα μία συζήτηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την επικεφαλής του ΔΝΤ. Και οι τρεις ομολόγησαν ότι αυτό το πρόγραμμα, απλά δεν πρόκειται να πετύχει. Υπογραμμίζω το ρήμα "ομολογώ". Σας διαβεβαιώνω, δεν θα αντιμετώπιζα αυτό το τελεσίγραφο εάν οι ψηφοφόροι, η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο και εσείς, ως εκπρόσωπος των media, παρακολουθούσατε τη συνεδρίαση σε απευθείας σύνδεση».

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με όσους τον κατηγορούν ότι «κατέστρεψε την Ελλάδα», λέγοντας: «Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήμουν στην φυλακή, όχι στην καρδιά ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κινήματος. Σωστά;».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης εξομολογήθηκε πως αν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν ίσως και να σκεφτόταν σοβαρά το αν θα έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Αναφερόμενος εξάλλου στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως η ανάπτυξη που περιμένει δεν πρόκειται να έρθει, θυμίζοντας ότι το ίδιο έλεγε και ο Αντώνης Σαμαράς πριν από 2 χρόνια.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, τόνισε ότι μπορεί να έχει πολύ σοβαρές διαφορές με τον πρωθυπουργό και να έχουν χωρίσει οι δρόμοι τους αλλά «είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα στραφεί ενάντια σε έναν σύντροφο όπως ο Αλέξης Τσίπρας και θα τον κακολογήσει ή θα τον αποδοκιμάσει».

Τέλος, απαντώντας στο αν έχει μετανιώσει για κάτι, επέλεξε… τη φωτογράφιση για το Paris Match: «Παρασύρθηκα, ήταν μεγάλο λάθος. Δείχνει πόσο αφελής είμαι με τα μέσα ενημέρωσης».

Πάντως, εκτός από τον κ. Βαρουφάκη, τα βλέμματα έκλεψε και η δημοσιογράφος.

801.jpg
802.jpg
Η Βρετανίδα δημοσιογράφος Ιζαμπέλ Κουμάρ επέλεξε για την «ανάκριση» του πρώην υπουργού Οικονομικών μια πράσινη φούστα με εντυπωσιακό σκίσιμο και μαύρες ψηλοτάκουνες μπότες, κάνοντας τη συνέντευξη πιο… σέξι!

803.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top